söndag 24 mars 2013

Chokldkladdkaka med rå choklad, mesquite och Limoncellomarinerade jordgubbar




Här kommer ännu ett kladdkakerecept av den mer ljuvliga sorten - där bilden på inget vis gör rättvisa åt kakan. Farligt god skulle jag vilja påstå, trots att den faktiskt inte är särskilt onyttig heller! Annars är det en ganska vanlig kombination tycker jag, farligt god och farlig! Själv tänker jag bjuda på kakan till påsk, och det rekommenderar jag verkligen dig också att göra!

För att förstärka chokladsmaken har jag haft i lite mesquitepulver, som doftar och smakar lätt kolaaktigt. Mesquite härstammar från Sydamerika och är en näringsrik baljväxt (släkt med jordnöten bl a), som innehåller massor med mineraler. Om du är allergisk mot baljväxter eller inte har pulvret hemma hoppar du helt enkelt över det och tar en extra matsked kakao i stället. Läs gärna mer här.

De torkade ekologiska jordgubbarna köpte jag hos Pierias livs i Hötorgshallen, men de kan bytas mot andra bär. Jag kunde bara inte motstå dem, och inte heller hallonen. Gubbarna och hallonen både smakade och doftade sommar!!

Vill du inte använda Limoncello går det bra att marinera gubbarna i lite pressad citron + lite vatten + en aning kokosflorsocker eller annat florsocker.

ca 20 g torkade jordgubbar
½ dl Limoncello - lite drygt

Börja med att lägga bären i blöt i Limoncellon. Låt stå några timmar eller över natten.




130 g smör - eller mjölkfritt alternativ
1½ dl ljust rårörssocker - eller 1 1/4 dl kokosblomssocker
3 stora ekologiska ägg
2 dl Teffmjöl
2 msk rå kakao
2 msk mesquitepulver
2 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Smält smöret. Stäng av värmen, men låt kastrullen stå kvar på plattan medan du vispar i sockret och vispar tills det löser sig och blir som en kolaaktig smet. Låt svalna till rumstemperatur.
Rör ned äggen ett i taget och vispa emellan.
Blanda i de marinerade bären.
Blanda ihop Teffmjöl med kakao, mesquite, vaniljsocker och bakpulver, och vänd försiktigt ned i smeten. Rör inte för mycket, men blanda om väl.
Häll smeten i en bakpappersfodrad och lätt smord form med löstagbar kant.
Grädda kakan på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme. Tog ganska precis 15 minuter för mig att få den lagom gräddad. Passa noga, den får inte bli övergräddad och torr.
Servera med en klick lättvispad grädde, smaksatt med lite Limoncello.







Ha en fin söndag allihop! 
 
 

4 kommentarer:

  1. Vilken lyxig kladdkaka! Mums!
    Frystorkade jordgubbar låter väldigt gott! Mesquitepulver brukar jag också använda då och då! God och härlig kolasmak har det! :)
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Kakan har haft strykande åtgång härhemma, så den kan varmt rekommenderas. Kul att du också brukar använda mesquitepulver, man ser det inte i så många recept, men det ger jättegod smak till både bakverk råfoodbollar, smoothies m m. Ha det bra!

      Radera
  2. En så spännande kladdkaka! Har inte hört om teffmjöl förut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul om jag kan bidra med något nytt Marja! Teff är ett jättebra alternativ när man ska baka glutenfritt. Väldigt nyttigt dessutom, vilket ju inte är helt fel. Må så gott!

      Radera