tisdag 23 oktober 2012

Glutenfritt fröknäcke på mitt vis - fullproppat med nyttigheter



Har man en burk med hemgjort fröknäcke på lut hemma i skafferiet är man aldrig ställd, även om det kommer oväntade fikagäster. Det finns knappast något godare till kaffet eller teet - gärna med en skiva ost och kanske någon frukt som garnering. Eller som här med kravskinka, kravavocado och ruccola. Supernyttigt är det dessutom, med massor av vitaminer och mineraler, men framförallt nyttiga fettsyror. Knäcket kan inte riktigt kvalificera sig som raw-food eftersom jag gräddar det i högre värme än 42 grader, men nog är det bra nära! LCHF? Absolut! Visserligen innehåller det lite hirsmjöl, men den totala mängden kolhydrater blir väldigt låg. Brödet är både glutenfritt, mjölkfritt och äggfritt. Tål du inte mandel kan du byta det mot mer av övriga ingredienser, eller varför inte sesamfrön. Och jag lovar, knäcket är fullständigt beroendeframkallande! Jag ska baka en ny sats idag.

35 g oskalad mandel - drygt ½ dl
25 g ljusa linfrön - ca ½ dl
25 g solrosfrön - ca ½ dl
25 g pumpafrön - ca ½ dl

30 g chiafrön - ca ½ dl
40 g brunt hirsmjöl - ca 1 dl
1 msk malda psyllimskal/husk
3 krm salt
(1 tsk oregano eller annan valfri örtkrydda) - jag älskar oregano, så jag tar det
4 dl vatten
1 msk olja


Mixa mandel, linfrön, solrosfrön och pumpafrön - inte alltför fint. Det ska vara lite tugg kvar.
Blanda med chiafrön, hirsmjöl, husk, salt och ev örtkrydda i en bunke.
Värm vatten och olja till 40 grader och häll över fröblandningen. Rör om väl, och låt stå övertäckt minst 4 timmar eller över natten.
Bred ut smeten på bakpapper på två ugnsplåtar. Eller ännu hellre på bakunderlägg av silikon om du har det, för vanligt bakpapper blir ganska blött. Grädda knäcket, gärna i varmluftsugn om du har.
Jag gräddade båda plåtarna på 100 graders varmluft tre timmar, och bytte plats på plåtarna några gånger under tiden. Stängde sedan av ugnen och lät dem stå kvar på eftervärme.
Förvara brödet torrt och lufttätt.

Jag har gjort brödet två gånger. Ena gången sporrade jag ut rutor före gräddningen, andra gången lät jag bli och skar det färdiggräddade knäcket med en pizzaroller. Det gick bra på båda sätten.









4 kommentarer:

  1. Ser riktigt smaskigt ut! En långkörare dock, men varför inte en helg eller så?

    Tack för inspirationen (som vanligt) :)

    /Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, Elin! Visst tar brödet lång tid på sig, men det är väldigt lättbakat. På natten - när det står och sväller - sover man förhoppningsvis, och det sköter sig så gott som självt i ugnen. Så våga dig på att testa det du också.

      Radera
  2. Mmm... vad gott! Måste också baka en omgång till med fröknäcke! Kanske efter ditt recept? :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt om du vill testa mitt recept, Lana! Det är faktiskt försvinnande gott! Redan nästan slut, så det är dags att göra en ny omgång här också. Ha det gott!

      Radera