tisdag 16 oktober 2012

Vardagspaj med spenat, paprika, bacon och tomat - gluten- och mjölkfri vid behov



Paj är väl bland det mest behändiga som finns! Man kan variera i all oändlighet och pytsa i vad man känner för eller råkar ha hemma i kylskåpet. Så här blev min paj den här gången, en enkel, men jättegod vardagspaj. Degen gjorde jag förstås glutenfri - och den blev väldigt bra och hanterlig - men du kan välja din egen pajdegsvariant, vanlig eller glutenfri allt efter tycke och behov.

2 dl rårismjöl
1 dl durramjöl
1 msk PO-fiber
½ msk fiberhusk
120 g vanligt eller LF smör - alternativt mjölkfritt margarin
2 msk iskallt vatten

1 stor röd paprika
200 g babyspenat
1 vitlöksklyfta
5 - 6 körsbärstomater eller romanticatomater
1 paket bacon
ca 40 g färskriven, lagrad parmesan - hoppa över om du inte tål mjölkprodukter
3 stora ägg
3 dl matgrädde, LF eller vanlig - eller mjölkfritt gräddalternativ
salt från kvarn
1 tsk Wild Garlic Mix från Oil & Vinegar - (en härlig blandning av tomatflagor, ramslöksblad, majsstärkelse, salt, paprika, basilika, oregano, vitlök, lök)
lite olivolja til stekning

Mixa ihop pajdegen. Tryck ut i en smord pajform, nagga botten, och ställ in i kylskåpet minst en halvtimme.
Förgrädda pajskalet ca 15 minuter i 200 graders ugnsvärme - gärna med folieremsa runt kanten halva tiden.
Dela och kärna ur paprikan, och strimla den. Skala och flisa vitlöken.
Skölj och slunga spenaten - gör jag alltid även om det står att den är färdigsköljd. Jag har mer än en gång hittat diverse skräp i påsen!
Fräs paprika och vitlök i lite olja, någon minut under omrörning.
Tillsätt spenaten, och vänd runt så den säckar ihop. Ställ åt sidan.
Klipp eller skär baconet i mindre bitar och fräs några minuter i het, torr panna. Ska inte bli för hårt stekt.
Dela tomaterna och krama ur lite vätska.
Bottna pajskalet med paprika/vitlök/spenatröran.
Fördela tomater, bacon och riven ost över.
Krydda. Mixa ihop ägg och grädde och häll över.
Grädda vidare i 200 grader tills pajen fått fin, ljusbrun färg och smeten stannat, ca 30 - 35 minuter.
Servera pajen något avsvalnad med en god sallad till.









3 kommentarer:

  1. Mm, älskar paj! Perfekt rätt att göra av diverse rester i kylen :) Så bra vardagsmat!

    SvaraRadera
  2. Paj är ju så gott! Vad längesen jag lagade paj... tack tack för påminnelsen!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Det är bara att instämma! Ha det bra båda två!

    SvaraRadera