fredag 10 augusti 2012

Krusbärskräm med råsocker och vaniljEtt av alla mina favoritbär är krusbär, och jag är lycklig nog att ha några buskar i trädgården. De ger väl inte några gigantiska mängder bär, men nog räcker det till ett syltkok, kräm några gånger, och i bästa fall en paj.

Krusbäret är ju ett ganska oansenligt bär jämfört med sina mer pråliga och färgsprakande släktingar, och gör inte så mycket väsen av sig. Men faktum är att det har ett högt ORAC-värde och innehåller en hel del nyttigheter, bl a en extremt nyttig antioxidant vid namn quercitin, som finns i en del kosttillskott och även tillsätts i energidrycker. Så rata inte krusbären i affären eller på torget, utan köp med dig en ask och koka en riktigt god kräm!

Här har jag blandat gröna och röda krusbär i en ljuvlig kräm, som är god som avslutning på en lättare lunch eller middag. Ät den medan den fortfarande är lite ljummen med gräddmjölk eller någon alternativ grädde för den som avstår mjölkprodukter. Jättegott! Maken blev smått tårögd av förtjusning och satte glatt i sig tre portioner! Oj, vad pigg och rask han kommer att bli! OS i Rio nästa!

500 g krusbär - gärna blandade röda och gröna
3 dl vatten
3/4 - 1 dl ljust rårörsocker - beroende på hur sura eller söta bären är
½ dl kallt vatten + 3 msk maizenaredning
½ msk vaniljsocker

Skölj och snoppa bären. Snoppning är det jobbigaste i hela krusbärsproceduren, så det brukar jag sätta maken på att göra! Bra sysselsättning i kombination med  OS-tittande!
Koka upp bären tillsammans med vatten och socker, och låt sjuda ca 5 minuter tills bären börjar mosa sig lite.
Vispa ut maizenaredningen i vattnet, och vispa ned i krämen under ständig omrörning så det inte klumpar sig.
låt koka upp igen, och sjuda ca två minuter.
Rör ned vaniljsockret, och låt svalna lite innan det är dags att avnjuta härligheten.

4 kommentarer:

 1. Du har en jättebra matblogg med härliga bilder.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, kära Äppelblom! Så glad jag blir över att du uppskattar min blogg! Och vilken fantastisk blogg du själv har med mycket tänkvärdheter! Du är välkommen tillbaka, och jag ska definitivt kika in hos dig i fortsättningen. Ha en skön helg du också med dina nära och kära!

   Radera
 2. Så extremt god den var! Önskar att det kryllade av krusbär i trädgården! Puss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar jag med, men man får vara glad för det som är. Supergott OCH nyttigt som sagt!

   Radera