tisdag 14 augusti 2012

Grötvariation med hirsflingor, chiafrön och bananpulver
Förvisso är det fortfarande sommar, men vissa mornar har det varit så ruggigt och kallt att det mest liknat höst. Då känns det inte alls så lockande med kall fil eller yoghurt, nej då behöver åtminstone jag varm gröt i magen för att morgonstarten ska kännas bra. Men idag är det lovande soligt, och det har blivit sojayoghurt med alldeles nykokt körsbärssylt, och nybakat frukt- och nötbröd därtill. Båda recepten kommer så småningom.

Här kommer tips på en god gröt, som håller dig mätt och glad länge under ruggiga dagar, och som dessutom gör gott i hela kroppen. En rejäl grötportion blir det av den här satsen.

Ha en riktigt skön sommardag allihop. Ut i solen med er!

½ dl grova hirsflingor
1 msk chiafrön
2 msk gula russin
1½ dl + ½ dl vatten
1 msk bananpulver

Lägg hirsflingor, chiafrön och russin i blöt i 1½ dl av vattnet över natt.
Tillsätt resten av vattnet, och koka upp. Låt småkoka under lock ca 4 - 5 minuter. Rör ned bananpulvret. Servera genast med valfri mjölk. Jag använder oftast färsk sojamjölk från Alpro, men det händer att jag också tar rismjölk eller mandelmjölk.
Komplettera med någon färsk frukt eller färska bär om du vill. Jag tog en kravbanan och några eftersläntrade jordgubbar från det egna landet.

3 kommentarer:

 1. Vad hittar man grova hirsflingor? Sökt på nätet men ingen träff.

  /Jennie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jennie! De hirsflingor som jag oftast använder, och som är lite grövre, är av det tyska märket Spielberger (http://www.spielberger.de/). De köper jag på Tant Gröns Skafferi här i Uppsala. De finns också på Goodstore i Stockholm och i en del andra "gröna" butiker. Men du kan ta vilka hirsflingor som helst till gröten, Risenta eller Biofood t ex. Lycka till och ha det så bra!

   Radera
  2. Vad konstig texten blev! Hursomhelst, ett litet PS. Du hittar en bild på flingorna på "Glutenbakskolan" under fliken "Okategoriserat"

   Radera