måndag 28 januari 2013

Vegopasta med spenat- och broccoliröra



Måndag igen, och vegetariskt förstås. Jag hoppas att ni liksom jag äter vegetariskt minst en gång i veckan, om inte får ni börja göra det NU omedelbums! Häromdagen pratades det på TV om att införa köttskatt, eftersom köttkonsumtionen i Sverige ökat något alldeles ofantligt de senaste åren. Det är förstås inte särskilt bra, varken för miljön eller hälsan. Man skulle ju kunnat hoppas att konsumtionen i stället hade minskat med tanke på ökat miljömedvetande och hälsomedvetande, men så är tydligen inte fallet. Både vår kära Moder Jord och vi själva skulle må betydligt bättre om vi åt vegetariskt lite oftare, så en köttfri dag i veckan borde vi väl alla klara av.

Idag serveras en lättgjord och ganska plånboksvänlig röra, som smakar gott tillsammans med nykokt pasta, vanlig eller glutenfri efter behov. Visserligen har väl de flesta fått årets första lön vid det här laget, och börjar komma igen efter helgutsvävningarna, men det skadar ju inte att tänka lite ekonomiskt i alla fall.

Jag älskar broccoli! Om jag skulle få välja att bara äta en enda grönsak resten av mitt liv så skulle det alldeles säkert bli broccoli! Broccolisoppa, broccoligratäng, stompat broccolimos, och broccoliröra. Mums, mums, mums! Den här röran räcker till minst fyra personer. Tål du inte mjölk hoppar du bara över parmesanosten, men då får du nog krydda på lite extra, för osten ger både smak och sälta.

Och du LCHF-are, hoppa över köttet idag du också! Om du väljer kolhydratfria shiratakenudlar till röran så passar den här rätten förträffligt för dig också.

4 portioner valfri pasta - jag valde glutenfria tagliatelle av majs

250 g broccoli
3 stora vitlöksklyftor
vatten + 1 msk av Renée Voltaires lantbuljongpulver med chili och citrongräs
1 påse färsk babyspenat, 65 g
55 g färskriven långlagrad parmesan
35 g mandelspån, lite drygt 1 dl
ev någon matsked av kokvattnet/buljongen
lite svartpeppar från kvarn

soltorkade körsbärstomater, extra riven parmesan

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och häll av vattnet. Försök tajma in pastakoket så det blir klart samtidigt med broccoliröran.

Ansa broccolin och dela i mindre bitar och buketter, skala vitlöken, skölj och slunga spenaten.
Grovriv osten.
Koka broccoli och vitlök i vatten så det knappt täcker, och med tillsats av buljongpulver. Koka nätt och jämnt mjukt, ca 4 - 5 minuter. Häll av kokvattnet/buljongen men spara till senare soppkok.
Tillsätt spenat, mandelspån och ost, och mixa lite "slarvigt". Späd med buljongen till önskad konsitens, och smaka av med svartpeppar och ev lite mer buljongpulver.
Toppa pastan med röran, och servera sötsyrliga soltorkade körsbärstomater och extra parmesan till.
Blanda om alltsammans, ät och må gott!











4 kommentarer:

  1. Ser gott ut!
    Använder också Renée Voltaires buljongpulver men har inte provat just den sorten. Gillar Voltaires produkter, känns hälsosamma och lyxiga. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika! Vad roligt att du hörde av dig! Ja, jag gillar också Renée Voltaires olika produkter, genomtänkta och hälsosamma. Det sorgliga är att de är ganska dyra så man får hejda habegäret! Hennes buljongpulver använder jag mycket, och har du inte testat det med chili och citrongräs så rekommenderar jag dig att göra det. Supergott och användbart till allt möjligt. Må så gott!

      Radera
  2. Härlig rätt! Jag älskar, liksom du, broccoli. Det är verkligen en kanongrönsak!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Vi får bli broccoliambassadörer du och jag! Må så gott!

      Radera