torsdag 31 januari 2013

Glutenfri morots- och palsternackskaka på annorlundavis



Morotskaka är ju en klassiker vid det här laget. Rödbetskaka likaså. Potatis i fikakakan är inte heller ovanligt. Men palsternacka? Tja, jag har faktiskt aldrig sett något recept på palsternackskaka, men tänkte att det naturligtvis borde gå lika bra att använda som andra rotfrukter. Sagt och gjort! Min palsternackskaka med morotspulver såg dagens ljus och fick klart godkänt av familjen, som efter en del klurande faktiskt kunde lista ut vad kakan innehöll. De känner mig vid det här laget, och vet att det kan bli vad som helst när jag sätter igång! Kakan blev både saftig och god. Morotspulvret från Crearome hittade jag på Hälsa för alla i PUB-huset. Har också sett det hos Lifeland vid Odenplan i Stockholm. Det är superbra och kan förutom till kakan användas i smoothies, dipröror eller kanske att förstärka en soppa med. Rödbetspulver av samma märke har jag tidigare använt i en rosa smoothie.

Recept på en annan smaskig morotskaka hittar du här, och kärleksmumsiga rutor med rödbetor hittar du här. Mer rotsaker åt folket helt enkelt!!

175 g skalad och tärnad palsternacka
3 stora, ekologiska ägg
1 1/4 dl kokosblomssocker
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl mandelolja
2 msk morotspulver
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Topping:
100 g Philadelphiaost eller naturell sojafärskost
1 msk kokosblomssocker
1 msk morotspulver
½ ask kanderade citronskal

Koka palsternackan mjuk i osaltat vatten. Låt den rinna av väl och svalna helt.
Mixa palsternackan med oljan.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt.
Rör ned palsternacksmoset.
Blanda mandelomjöl, morotspulver, bakpulver och kanel och rör ner i smeten.
Blanda om väl, men rör inte för länge.
Häll smeten i en väl smord form med löstagbar kant.
Grädda i 175 graders ugnsvärme ca 20 - 25 minuter. Känn med sticka. Kakan ska inte vara övergräddad.
Låt svalna och garnera sedan. Rör osten smidig med socker och morotspulver och bred över kakan. Strö över hackade kanderade citron- eller apelsinskal.






7 kommentarer:

  1. Den här var jättegod! Och smakade inte ett dugg palsternacka, haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej ni fick ju klura ett bra tag innan ni lyckades klura ut vad det var. Ska definitivt göra om den.

      Radera
  2. jag har aldrig sett en kaka med palsternacka förut, låter spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade inte jag heller, men idag fick jag för mig att googla på det och hittade faktiskt ett par recept. Aldrig får man vara först, haha! Nåja, min är annorlunda och den enda glutenfria i samlingen i alla fall.

      Radera
  3. Så kul att du provade att stoppa ner palsternacka i kakan och att det blev så lyckat, härligt med vågliga människor!

    SvaraRadera
  4. Låter jättespännande och gott! Kan tänka mig att palsternacka med sin söta smak passar perfekt i kakan! :)
    Nu har jag i alla fall hittat bonvita choklad efter ditt tips och beställt den! Snart ska jag baka din smaskiga kladdkaka! :)
    Ha en toppen fredag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev inte alls tokigt! Kul att du fått tag på chokladen så att du kan baka kladdkakan. Lycka till med baket och ha en härlig helg!

      Radera