torsdag 17 januari 2013

Fruktig energigivande smoothie med banan, mango, havtorn och citrusAtt göra en smoothie innebär nästan oändliga variationsmöjligheter! Du kan blanda frukt, bär, grönsaker, olika mjölk- eller yoghurtsorter, frön, näringspulver och bärpulver i all oändlighet. Att dricka en smoothie är ett jättebra sätt att få i sig livsnödvändiga vitaminer, mineraler och allehanda nyttigheter när man inte har tid, ork eller lust att laga mat. Du kan dricka den till frukost, som mellanmål, som "efterrätt", till lunch eller som kvällsmål. Om du är jättestressad på morgonen och kanske ska iväg tidigt till jobb kan du t o m förbereda en smoothie kvällen innan och nästan svepa den i farten på väg till jobbet. Då har du i alla fall något i magen innan du ger dig i kast med dagens utmaningar och hungrar inte ihjäl eller tuppar av i väntan på fikapausen.

Den här smoothien gjorde jag till L och mig innan vi skulle iväg och se Fanny och Alexander på Uppsala Stadsteater förra veckan. Föreställningen är lång, så man behöver lite energi så man inte nickar till! Fast förresten, risken är nog ganska liten! Det var full fart hela tiden. Föreställningen rekommenderas varmt för er som ännu inte sett den! Den fortsätter gå ett tag till.

Torkad, ekologisk mango är superbra att ha på lut i skafferiet. Av den kan du göra både
mango chutney, mangosylt och smoothie när det inte finns fin färsk mango att tillgå. Och havtornspulver är en välsignelse för oss som kommit upp i åren och börjar knastra och knirra och knarra på sina ställen! Det innehåller en massa bra fettsyror, bl a Omega 7 som är bra för slemhinnorna. Pulvret kan du köpa antingen hos Bravara, Immun eller hos Larssens.

1 hyfsat stor Kravbanan
30 g torkad mango - eller ca 100 g färsk eller fryst
saft av en satsuma eller annan småcitrus
1 msk torkat havtornspulver
1 msk smoothiefrön - kan ersättas av krossade linfrön t ex
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
2 dl naturell yoghurt - jag använde Alpros naturella sojayoghurt
2 - 2½ dl vatten

Om du använder torkad mango börjar du med att koka upp en deciliter av vattenmängden, lägga i mangon, och koka den mjuk ca 6 - 8 minuter under lock. Slå på resen av det kalla vattnet så det svalnar.
Blanda ihop alla ingredienser - inklusive mangon och vattnet -  i en mixer och mixa till en slät och krämig smoothie. Går bra med en effektiv stavmixer också.
Av den här satsen blir det två rejält stora glas med smoothie - eller tre eller fyra lite mindre.

4 kommentarer:

 1. Mmm...så gott och fräscht med smoothie! Kanske ska göra mig något liknande i helgen fast med kokosmjölk istället! :)
  Ha en toppen torsdag!
  kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir säkert lika bra med kokosmjölk! Kram!

   Radera
 2. Mums! Den där skulle nog den där lilla människan som kommer till er idag gilla :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tror jag också. Får bjuda på det någon dag helt enkelt.

   Radera