lördag 26 januari 2013

Lättlagad torskgryta med saffran och tomat - gluten och mjölkfri



Visst är det behändigt att ha några paket fryst torsk på lut i frysen. I synnerhet när de är köpta på extrapris och lite extra billiga. Då kan man lyxa till det med lite saffran i såsen i stället.

Om man försöker tänka på miljön ska man bara köpa och äta fisk som man vet är MSC-märkt, det känner du säkert till redan. Det uttyds Marine Stewardship Council och är en internationell certifiering som arbetar för ett hållbart och miljövänligt fiske. Det kan vara lite knöligt att själv hålla reda på vilka fisksorter som är godkända och inte, så det är skönt när affären redan har gjort jobbet. Jag köper min fisk i en affär som garanterar att all deras fisk är MSC-märkt.

Världsnaturfonden har annars en utmärkt lista som man själv kan följa. Där kan du se vilken fisk som är grönmärkt och fritt fram att äta, vilken som är gulmärkt och som man ska iaktta viss måttlighet med, och vilken som är rödmärkt och helt no-no! Här kan du ladda ned den.

Den här fiskgrytan räcker till 5 - 6 personer, men receptet kan förstås halveras. Vi åt quinoa till, men potatis eller ris går lika bra. Det är också fritt fram för alla LCHF-are. Uteslut ev morötterna om du är strikt, och ersätt dem ex vis med blomkål eller kanske zucchini.

2 paket fryst torsk à 400 g
5 stora vitlöksklyftor
4 stora morötter - glömde väga dem
200 g paprika - jag använde röd spetspaprika
1 liten mild röd chilifrukt
2 burkar krossade tomater - Mutti, Kung Markatta eller Delizie är absoluta favoriter
1 msk osötad tomatpuré
1 kuvert saffran
2 tärningar fiskbuljong - gärna Fond du Chef
lite extra vitlökssalt från kvarn
lite pressad citron eller lime - kanske en matsked
2 msk hackad fryst basilika - behändigt med färdighackad från frysdisken
olivolja till stekning

Börja med att tina fisken några timmar, eller över natten i kylskåpet.
Skär varje fiskblock i 4 - 5 bitar.
Skala och grovhacka vitlöken, skala och slanta morötterna, dela och kärna ur paprikan och chilifrukten, och strimla den grovt.
Låt tomaterna rinna av lite grann över finmaskig sil.
Hetta upp olja i en låg och vid panna typ traktörpanna.
Fräs vitlök och morötter under omrörning en kort stund. Ska inte brynas.
Tillsätt tomatkross, tomatpuré, saffran, fiskfond och citronsaft och låt småkoka under lock ca 5 minuter.
Tillsätt paprika och chilifrukt och koka ytterligare några minuter.
Lägg ned fisken och låt den sjuda tills fiskköttet är vitt och fast. Om fisken är helt tinad går det på bara några minuter, är den fortfarande lite halvfrusen tar det lite längre tid.
Smaka av om det kanske behövs lite mer vitlökssalt, och strö slutligen över hackad basilika.

2 kommentarer:

  1. Oh,vad gott! Helt i min smak! Jag har nu såååå många av dina recept bokmärkta på datorn! Bara sätta igång och laga/baka! :)
    Har nu hittat webbshop där man kan köpa mjölkfri choklad gjord på rismjölk! Tack för tipset!
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir att du gillar mina recept! Läste nyligen också om en sockerfri choklad som säljs på apotek. Märket heter Perlége och är en belgisk choklad som är sötad med malitol. Kanske något för dig? Ha en fortsatt härlig helg!

      Radera