måndag 14 januari 2013

Lyxig vegetarisk gratäng med blandade grönsaker och mozarella




Innehållsrik, lite lyxig och väldigt god är den här vegogratängen, som består både av färska och frysta grönsaker. Nog är det praktiskt och behändigt att kunna plocka fina svenska grönsaker den här tiden på året - direkt ur frysdisken.

Mozarellaarket är en nyhet som jag hittade i kyldisken och som jag inte kunde låta bli att pröva. Den kan ersättas med riven, lagrad, laktosfri ost om du behöver äta laktosfritt.

Om du inte äter mjölkprodukter överhuvudtaget hoppar du över mozarellan och använder något grädd- och mjölkalternativ av havre, ris eller soja. Det blir väldigt gott det också. Om du hoppar över morötter och ärtor och i stället ökar på med andra "tillåtna" grönsaker passar gratängen även dig som äter enligt LCHF.

Vill du att gratängen ska räcka till fler serverar du potatis och kanske någon vegetarisk korv till.

Igår städade vi undan julen, och idag har himlen ljusnat och solen tittat fram. Det finns kanske hopp om en vår trots allt! Ha en fin vegetarisk måndag allihop!

300 g morötter
300 g blomkålsbuketter
150 g brysselkål - färsk eller fryst
150 g bladspenat - fryst
150 g broccolibuketter
100 g ärtor - frysta
vatten + 1 msk lantbuljongpulver
soltorkade körsbärstomater, ca 1 dl
1 rulle mozarella
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 stor vitlöksklyfta
vitlökssalt eller vanligt salt
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan

Tina spenaten och krama ur vätskan.
Ansa alla grönsaker, och förväll dem i vatten plus buljongpulver. De ska bara mjukna lite, och får absolut inte kokas mosiga. Först morötterna, sedan blomkål, broccoli och brysselkål. Ärtorna behöver bara ett hastigt dopp, och kan läggas ned frysta.
Häll av vattnet/buljongen, och spar det gärna till senare soppkok. Det gör jag nästan alltid när jag kokar grönsaker. Låt rinna av väl, annars kan gratängen bli vattnig.
Fördela grönsakerna i en ganska rymlig, smord ugnsform.
Fördela också den urkramade spenaten och de soltorkade tomaterna. Lägg på mozarellaarket.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och kryddor och häll över.
Grädda i knappt 225 graders ugnsvärme tills äggstanningen stannat och ytan är gyllenbrun och lite bubblande. Det tog lite drygt 20 minuter, men kan variera lite beroende på vilken form man använder, hur låg och vid den är. Låt gratängen stanna till några minuter, och servera den sedan med valfria tillbehör. Gratängen är faktiskt god även i kallt skick.













12 kommentarer:

  1. Hej!

    Måste verkligen testa!
    Men mozzarella rulle är
    en ny bekantskap..
    Tror inte att den finns
    i min affär!
    Hälsn Marie L-M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie! Det var en ny bekantskap för mig också. Det går förstås lika bra med vanlig mozarella i "boll" eller färdigriven som finns i påse. Tyckte bara det var lite kul att testa, och onekligen ganska praktiskt. Må så gott!

      Radera
  2. Oj så spännande med mozzarellarulle! Har jag aldrig sett förut.
    Gratängen ser smarrig ut!!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren, Maria! Gratängen var riktigt god och kan varmt rekommenderas. Jag ser på din blogg att du äter enligt LCHF, och gratängen kan ju lätt LCHF-anpassas efter önskemål och behov. Ha en fortsatt fin dag!

      Radera
  3. Hmm.. Kjersti, jag tror du får bli mitt offer och svara på mina dumma frågor vad gäller mozzarella. Jag förstår mig inte på mozzarella! Det smakar ju inget! Nu har jag köpt de enklaste sorterna fr vanliga mataffären och använt i sallader. Finns det mer smakrika sorter? Eller är det själva kladdigheten man vill åt?? Denna rulle som ser oerhört praktisk ut finns den i kyldisken? Din färdiga rätt ser verkligen hur god ut som helst. //Anne som slutat hosta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att hostan äntligen gått över, Anne! Grattis til det! Sen finns det inga dumma frågor! Vi har alla olika erfarenheter och smak, och om man inte frågar kan man ju aldrig få svar, eller hur! Mozarella finns som det mesta i olika kvaliteter, mer eller mindre smakrika. Du har rätt i att osten är mild i smaken, men den "äkta" buffelmozarellan brukar smaka lite mer intensivt. Sen finns det också mozarella som är smaksatt med örter. Personligen är jag väldigt förtjust i mozarella, och gillar både den milda fina smaken och konsistensen. Mozarellarullen hittade jag i kyldisken bland de andra mozarellasorterna. Du kan som sagt ersätta den med vanlig riven ost av något slag om du föredrar det. Ha det bra!

      Radera
    2. Tack för ditt svar! Jag ska ta och botanisera lite bland Mozzarella varianterna och ge dem en chans till. Ostälskare som jag är! :-) Tror faktiskt att ingefärakuren dämpade inflammationen i halsen och fick hostan att försvinna. Är dig tack skyldig! //Kram Anne

      Radera
    3. Det får du göra Anne! Tycker absolut mozarellan är värd en ny chans! Härligt att ingefärskuren gjorde susen. Nu får du hålla dig frisk! Kram!

      Radera
  4. Mozzarella på rulle, vad spännande! Aldrig sett... Ska absolut hålla utkik och fundera på vadan mer kan använda arket till... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra Sara! Jag köpte min mozarella på ICA. Tänker mig att den passar både till pizza och till olika bakverk. Och förstås att rulla in godsaker i och ha som "snacks" till något gott att dricka. Ha det bra!

      Radera
  5. Detta ser riktigt läckert ut Kjersti! Vill sträcka mig genom skärmen och grabba tag i en bit till mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen, Amy!! Titta förbi vetja! Har du vägarna häråt så lovar jag bjuda dig på gratängen. Ha det gott!

      Radera