lördag 12 januari 2013

Ugnsbakade majskycklingbröst med gorgonzolasmakande blomkåls- och brysselkålsstomp





Den här läckra kycklingen med ett smakrikt blomkåls- och brysselkålsstomp fick förgylla en av nyårsdagarna hemma hos oss. Otroligt gott kan jag intyga! Att det blev just kombinationen blomkål och brysselkål berodde helt enkelt på att jag hade en halv påse färsk brysselkål i kylen som behövde tas till vara, och att det blev gorgonzolasmak berodde på att det fanns en bit kvar som började sjunga på sista versen. Sämre rester kan man ha!

Om du inte tål mjölkprodukter hoppar du över osten och väljer en alternativ gräddsort som du tål. Då får du i stället smaksätta stompet med någon god kryddblandning. LCHF? Jajamänsan!

För två personer behöver du:

2 fina, färska majskycklingbröstfiléer à ca 175 g
1 tsk smulad, torkad timjan
1 tsk smulad, torkad körvel
finrivet skal av en tvättad citron - helst ekologisk
rejält med vitlökssalt från kvarn - alternativt vanligt salt + lite vitlökspulver
vitpeppar från kvarn - några rejäla kvarnvarv
lite olivolja
6 - 8 romanticatomater

ca 250 g blomkålsbuketter
ca 200 g brysselkål
½ - 3/4 dl grädde
ca 40 g gorgonzola

Blanda ihop kryddor, vitlökssalt, peppar och citronriv, och gnid in kycklingen. Lossa på skinnet och gnid in under skinnet och på undersidan av filén. Dra tillbaka skinnet över filén och pensla med lite olivolja ovanpå.
Lägg i en ugnsfast form tillsammans med halverade romanticatomater (lite vitlökssalt på dem också), stick in en termometer i tjockaste delen på kycklingen, och baka i ugnen på 125 graders tills termometern visar 70 graders innertemperatur. Det tog ungefär en timme och en kvart för mig. Om du vill ha en lite knaprigare och mer brynt yta på kycklingen kan du först bryna den i stekpanna innan du sätter in den i ugnen. Jag hoppade över det momentet.

Ansa blomkål och brysselkål, och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
Tillsätt grädde och gorgonzola, och stompa/mosa grönsakerna lite grovt.

Servera kycklingen med stompet, tomaterna och en blandad sallad.






2 kommentarer:

  1. Låter såååå gott! :)
    Idag ska jag göra dina kokos-plättar till frukost! :)
    Ha en underbar söndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Lana! Då håller jag alla tummar för att de ska bli riktigt goda! Ha en fin söndag!

      Radera