tisdag 29 januari 2013

Think. Eat. Save. - en kampanj som ska få oss att tänka till innan vi slänger mat som går att äta



"All mat som slösas bort i industriländerna uppgår till mer än den totala livsmedelsproduktionen i Afrika. Det är enorma mängder mat. I industriländerna är hälften av den bortkastade maten dessutom fullt ätbar men ratas ändå av konsumenter och producenter". Det här läste jag igår på Kyrkkaffebloggen, och det gjorde mig alldeles förskräckt!

Men hörrni, det är ju helt ofattbart! Det går ju inte ens att greppa med tanken! Dessvärre är det sant. Vi kastar dagligen bort ofantliga mängder fullt ätbar mat här i Sverige och i andra delar av västvärlden, medan man i andra delar av världen dör av svält och brist på mat.

Just nu pågår en stor kampanj under namnet "Think. Eat. Save." som förhoppningsvis ska få oss alla att vakna upp och tänka till lite extra. Jag är ingalunda ofelbar i det här avseendet, jag slänger ibland lite för mycket, men jag har i alla fall blivit mer medveten och bättre på att ta tillvara rester och försöka omvandla dem till något ätbart.

I boken "Fester med rester" från Libris förlag hittar du massor med tips på hur du kan trolla med rester och förvandla dem till läckra måltider.

Här följer några små tips från mig i all enkelhet.

Spara kokvattnet som du kokat grönsaker i, i synnerhet om du också tillsatt buljong. Det blir en bra buljongbas till olika soppor, och innehåller dessutom en massa nyttigheter från grönsakerna. Du kan också använda buljongen som degspad och ge brödet ny och spännande smak.

Enstaka kokta potatisar kan du använda i pajdeg, i mjuka kakor, i omeletter.

Kokta grönsaker av alla de slag kan du använda i paj, soppor eller ugnsomelett.

Köttfärssås som blivit kvar och kanske inte räcker till fulla portioner kan du förstärka med grönsaker av olika slag och göra en paj av.

"Kluttar" av pesto kan du vispa i pannkakor eller plättar och på så sätt få ny och spännande smak.

Överbliven gröt är alldeles förträffligt att pytsa i brödbaket.

Frukt som börjar sjunga på sista versen kan du skiva/tärna och lägga i en burk i frysen vartefter. Då har du en bra grund till smoothies närhelst andan faller på. Bättre än att köpa färdiga påsar med smoothiebär för dyra pengar.

Övermogna bananer är rena fyndet! Gör banankakor, mosa i matbrödet, eller gör plättar av dem.

Småslattar av smetana, crème fraiche, yoghurt och färskost kan blandas ihop och ha i äggsmeten till olika pajer, eller användas till plättar/omeletter.

Det mesta kan stoppas in i crépes, köttgryte- eller köttfärsrester, korvsnuttar, fiskrester, grönsaksrester.
Detsamma gäller pastagratänger och pajer, där du kan blanda i det mesta.

Kokt pasta kan förstärka soppan och göra den matigare.

Överblivet ris kan stekas till en läcker nasi goreng med grönsaker och kycklingrester.

En klutt gravlaxsås, bearnaise eller aioli kan blandas med gräddfil eller crème fraiche och bli en god sås till stekt fisk.

Torrt matbröd kan rivas till ströbröd, rostas till krutonger i ugnen, eller stekas till fattiga riddare.
Att bara rosta brödet i ugnen och sedan toppa med någon god röra till en italiensk bruschetta är också ett alternativ. Ett annat förslag är att mixa brödet med smör, trycka ut i en pajform, och sedan breda över någon god röra och garnera till en enkel "smörgåstårta".

Några torra skivor sockerkaka som sett bättre dagar kan dränkas in i någon god saft eller likör, mosas lätt och varvas med grädde och bär till en njutbar efterrätt.

Torra kakor kan mixas ihop till flärdfulla cake-balls tillsammans med färskost och kakao, doppas i smält choklad och garneras på alla möjliga sätt. Trasiga pepparkakor kan få nytt liv som cheesecake eller smaksätta en annars ganska neutral pajdeg.

Ni har säkert själva massor med andra förslag på smarta sätt att ta tillvara rester. Dela gärna med er av dem vetja!

4 kommentarer:

  1. Mycket bra tips!
    Jag blir också så ledsen över att det är så mycket mat som slängs i västvärlden! :(
    Tanken att slänga ätbar mat är såååå främmande för mig!
    Flera borde tänka på hur man ska hushålla rätt, ekonomiskt och miljömedvetet!
    ha en fin dag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får hjälpas åt att "missionera", och hitta på bra tips och olika användningsområden för rester. Kram tillbaka!

      Radera
  2. Glass fri från mjölk, gluten och baljväxter gör du lätt själv av överbliven frukt.

    Frukt som inte hinns äta fryser jag in i skalade bitar för att göra glass av. Av 1 skivad, fryst banan + 2 dl frysta bär / alternativt 2 skivor fryst ananas i bitar och 1 färsk banan / alt. 1 mogen avokado gör jag glass som lätt räcker till 2 personer. Det frysta låter jag tina i 10-15 minuter och därefter kör jag det tillsammans med det färska, i matberedaren med knivar, eller om du har en stark mixer så går det alldeles utmärkt i den. Snälla, har ni en klen mixer så använd inte den till frysta saker, det är lätt att motorn bränner och då bli det dyr glass ;) Glassen är klar att äta direkt och behöver inte ta vägen om frysen igen.

    Jag har också svårt för det slöseri som finns runt oss. Både det vi ser och det som försvinner redan hos odlarna pga fel form, storlek etc. Det är så fruktansvärt att mat ratas för att "vi" inte vill ha ex böjda gurkor. Inte ser vi ut som vi är stöpta i samma form inte. Det är inte det vi odlar heller. Jag köper med glädje det som är annorlunda, om det bara finns där för oss. Det här kan jag diskutera hur länge som helst så jag slutar här för allas skull =D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för dina braiga tips Beatrice!! Visst är det konstigt att frukt och grönsaker ska ha samma mått och se likadana ut! Fram för mångfald och fler personligheter, både bland grönsaker, frukter och människor!

      Radera