fredag 4 januari 2013

Saffransörtsmör - jättegott till fisk och grönsaker



Mycket saffran blir det! Det kan inte hjälpas. Jag älskar saffran, och den här tiden på året är det ju legalt att ta ut saffranssvängarna lite. Förresten är det nästan NÖDVÄNDIGT att unna sig saffran, för det är i likhet med många andra kryddor inflammationshämmande och bra för kroppen. Det här örtsmöret, där saffranet dessutom fått sällskap med gurkmeja och vitlök är alltså rena, rama hälsokuren för immunförsvaret.

Örtsmöret smakar fantastiskt till fisk och grönsaker. Jag hade även i lite finmalt citronskal, som jag köpt från Zmaka. Det kan ersättas med finrivet skal från en mycket väl tvättad citron, allra helst ekologisk förstås. Jag kryddade och saltade med mitt egengjorda vitlökssalt, men det kan också ersättas av en liten, pressad vitlöksklyfta och vanligt salt. Smaka av så det blir lagom sälta.

Recept på en god fiskrätt där jag använde saffransörtsmöret får du i morgon. Jag kan också avslöja att jag gratinerade vår nyårshummer med saffransörtsmöret. Himmelskt!


100 g rumsvarmt smör, vanligt eller LF - alternativt mjölkfritt margarin
1 kuvert saffran
½ tsk gurkmeja
1 krm malda citronskal - alternativt finrivet skal av en citron
vitlökssalt från kvarn - ganska rejält
1 dryg msk finhackad, fryst persilja eller motsvarande mängd färsk

Rör ihop allt till ett smidigt smör.
Forma en rulle med hjälp av Glad Pack eller folie, och lägg kallt att stelna.

 

 

10 kommentarer:

  1. Gott nytt år Kjersti!
    När du skriver om immunförsvaret minns jag ju att du hade en krasslig period och att du boostade immunförsvaret! :-) Nu har jag knappt varit fri fr förkylning sen oktober och håller just nu på att hosta lungorna ur mig. Har du nåt knep mot rethosta att ta till? Blir snart galen och slut! Kram Anne trogen läsare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne! Din stackare, känner verkligen med dig! Har precis börjat repa mig från MIN hosta som jag dragits med sedan mitten av november. Nog kan man bli halvt galen alltid! Marias råd nedan är bra. Timjansirap är en gammal känd huskur. Själv brukar jag också koka färsk ingefära som får dra en halvtimme och som jag sedan sötar med honung och pressar lite citron i. Blir det för långdraget tycker jag du ska gå till doktorn. Hoppas du snart blir bättre! Kram!

      Radera
  2. Men gud vad gott det låter! Det receptet sparar jag genast! :)
    Ha en toppen fredag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott, jag lovar. Har haft en härlig dag och intensivumgåtts med mitt lilla barnbarn, som vi varit barnvakt till. Hoppas du haft en fin fredag också. Må så gott!

      Radera
  3. Sitter och läser ikapp jul och mellandagar. Många trevliga recept. Som vanligt! Saffranssmör var ju en fantastisk enkel och intressant variant på smör som jag aldrig ens tänkt på!
    Anne, med hostan, ett tips för just hostan är timjan. Helst färsk, men funkar bra med torkad också, det lindrar rethostan, gärna med lite honung och citron i. (koka i vatten sila och drick)
    Ha ett riktigt Gott Nytt År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maria för kommentaren och för att du delar med dig av timjanstipset! Hoppas du hänger med mig i år också! Önskar dig också ett alldeles underbart 2013!

      Radera
  4. Tack Maria för omtanken med tipset! Timjan har jag inte kommit att tänka på. Ska prova i honungsteet innan jag sover! /Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det gör susen, Anne! Och andra läsare som har bra tips mot hosta, ni är också välkomna att dela med er!

      Radera
    2. Kjersti, tack för tipset och dina värmande svar. Provade med torkad timjan i honungsteet och tänk det hjälpte! Somnade skönt och fick sova flera timmar innan jag satte igång igen.
      Ingefära har jag bara använt mot halsont och för att mota förkylning. Nu ska det provas mot hosta också!
      Det är verkligen guld värt att kunna få så bra tips genom er bloggare! Skönt att höra att din hälsa är bättre. Kram Anne

      Radera
    3. Åh så skönt Anne, att det hjälpte! Då hoppas jag att du får sova lugnt och hostfritt även i natt. Visst är det fantastiskt att kunna dela med sig av olika tips genom bloggen. Tekniken är förunderlig! Ha det gott! Kram!

      Radera