tisdag 1 januari 2013

Lyxig saffranspannkaka på mitt sätt



Gomorron allihop, och gott nytt år! Hoppas ni hade en fantastisk nyårsafton och att ni nu är redo att ta er an det nya året och alla dess spännande upplevelser och utmaningar! Här firades det lugnt eftersom varken maken eller jag är i topptrim än efter våra olika farsoter. Men gott åt vi, och skålade in det nya året med champagne gjorde vi! Och det kommer, det kommer! Vänta bara!

Den här blågula ljuvligheten - en glutenfri saffranspannkaka -  åt vi inte igår, utan den mumsade vi på några dagar tidigare. Godare får man leta efter! Min risgrynsgröt är ganska lyxig från början eftersom jag kokar den med både kanelstång och vaniljstång plus en skvätt grädde. Men du kan använda vilken gröt du vill, "vanlig", laktosfri eller mjölkfri vid behov. Då använder du förstås även något gräddalternativ till saffranspannkakan. Om du inte har några allergibekymmer och inte känner för att koka egen gröt kan du använda färdigköpt på rulle, som faktiskt inte är så tokig.

Om du inte tål mandel hoppar du bara över den och bittermandeln.

Njut saffranspannkakan ljummen med iskall lättvispad grädde och blåbärssylt, gärna efter en lättare soppmiddag. Du kommer att landa pladask i mathimlen som min svärson brukar säga!

8 dl kokt kall, ganska fast risgrynsgröt, ca 800 g
2 - 3 stora, ekologiska ägg - om gröten inte är så fast tar du 3, jag nöjde mig med 2
1 dl vispgrädde
2 msk kokosblomssocker eller ljust rårörssocker
½ tsk vaniljpulver eller ½ msk vaniljsocker
1 kuvert saffran
1- 2 bittermandel - jag tog en ganska stor mandel
½ dl mandelspån

Vispa ihop ägg, socker, vaniljsocker, grädde och saffran i en bunke.
Tillsätt finriven bittermandel och mandelspån, och vänd ned risgrynsgröten.
Blanda om alltsammans väl, och häll i en smord ugnsform.
Grädda i 200 graders ugnsvärme, ett snäpp under mitten. Saffranspannkakan är klar efter 20 - 30 minuter, beroende på vilken form du använder. Jag hade en ganska låg och vid form, och det tog knappt 25 minuter att få den klar.






 Ha en fortsatt härlig nyårsdag!

5 kommentarer:

  1. Saffranspannkaka låter verkligen gott.

    Gott nytt år! :)

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott! :)
    God fortsättning på det nya året!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Gott nytt år till er också! Testa gärna saffranspannkakan, för den är faktiskt urgod!

    SvaraRadera
  4. Gott Nytt År Kjersti. Tack för många fina inspirerande recept. Hoppas du får ett härligt 2013! Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Malin, detsamma till dig! Önskar dig också ett underbart 2013! Jag är så glad över att du uppskattar mina recept.

      Radera