fredag 18 januari 2013

Glutenfri fredagspaj med gravad lax, räkor och grönsaker



Vad ska jag skriva om den här pajen då? Tja, kanske att den är ett exempel på att man kan blanda i princip vad som helst i en paj och få ett läckert resultat. Egentligen skulle vi inte alls ätit paj den här fredagskvällen, utan någonting helt annat. Vi skulle ha åkt och storhandlat på dagen eftersom kylskåpet gapade ganska tomt, men annat kom emellan så det gällde att improvisera med det som fanns hemma. Jag kände mig nästan som TV-kocken Erik Fröderberg när han dyker på huvudet in i kändisarnas kylskåp för att laga mat av det som finns där.

Kylskåpsinventeringen visade att det fanns precis 4 ägg kvar i kartongen, 2 små kokta potatisar, några ostskalkar, lite grädde och en förpackning med gravad lax. Frysditon uppenbarade att det fanns några redan öppnade förpackningar med räkor, brysselkål, spenat och ärtor. Resultatet blev den här riktigt smaskiga pajen, och fredagskvällen var räddad!

2½ dl rårismjöl
2 msk malda psylliumskal
ca 110 g kokt, kall potatis
130 g smör eller mjölkfritt margarin
2 msk iskallt vatten

200 g gravad lax
100 g frysta och tinade räkor
300 g fryst brysselkål
150 g fryst och tinad bladspenat
100 g frysta ärtor
100 g smakrik, riven eller hyvlad ost

4 stora ekologiska ägg
3 dl valfri grädde
lite vitlökssalt från kvarn
riven pepparrot eller någon god kryddblandning som du tycker om

Tina räkor och spenat.
Riv potatisen fint. Blanda mjöl och psylliumskal. Kör först ihop med smöret i matberedare, och tillsätt sedan det iskalla vattnet matskedsvis.
Tryck/kavla ut degen i en smord, ganska vid pajform. Jag använde min fyrkantiga favoritform från Höganäs. Nagga och ställ in i kylskåpet minst en halvtimme.
Förgrädda sedan pajskalet i 225 graders ugnsvärme 10 minuter.
Förväll brysselkål och ärtor hastigt i lättsaltat vatten. Brysselkålen behöver bara några minuter och ärtorna bara ett hastigt dopp.
Fördela grönsakerna, strimlad lax och räkor i pajskalet, och lägg på osten.
Vispa ihop ägg, grädde och önskad krydda och häll över.
Fortsätt grädda i 200 graders ugnsvärme ca 30 - 40 minuter tills smeten stannat och ytan är gyllenbrun.











6 kommentarer:

  1. Härliga goda smakkombinationer! Jag älskar att göra paj! Man kan verkligen att blanda ihop alla möjliga smarriga fyllningar! :)
    Ha en underbar fredag!
    kramar
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med paj! Det ger verkligen utrymme för fantasi och kreativitet. Ha en fortsatt härlig fredag och en fin helg! Här är det buskallt men soligt.

      Radera
  2. Nä men - nu blir det nog paj ikväll. Tack för inspirationen. Jag har inte rårismjöl hemma - annat tips? Bovetemjöl kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter väl som en bra idé Annika! Bovetemjöl går säkert lika bra, eller kanske någon av de mixer som du brukar använda. Du får testa dig fram med mjölmängden helt enkelt. Ha en härlig fredagskväll!

      Radera
  3. Svar
    1. Riktigt, riktigt god, så pröva den gärna. Hoppas du haft en härlig helg. Önskar dig en fin ny vecka!

      Radera