fredag 11 januari 2013

Fluffiga gluten- och mjölkfria kokosplättar



De här gluten- och mjölkfria plättarna är fluffiga och goda, och med en mild kokossmak. Dock rekommenderar jag dig  inte att försöka dig på att grädda större pannkakor av smeten. Det misstaget gjorde jag, och det slutade med totalkvaddning! Smeten är för lätt och porös för det. Däremot gick det hur galant som helst när jag i stället klickade ut mindre plättar i en större stekpanna. Jag gräddade tre i taget.

Kokosmjöl finns av flera märken, och det kan variera lite beträffande kolhydratmängd och grovlek på mjölet. Bild på två av mina favoritsorter hittar du nedan, men det går säkert bra med vilken sort som helst.

Mumsigt värre med hemgjord restsylt och en klick syrlig smetana därtill!

3 stora, ekologiska ägg
1 tetra kokosgrädde, 250 ml
½ dl vatten
1 dl kokosmjöl
1 krm salt
2 krm nystött kardemumma
1 tsk fiberhusk
kokosolja att steka plättarna i

Vispa ihop kokosgrädde och vatten. Tillsätt de lätt uppvispade äggen, kokosmjöl, husk, salt och kardemumma, och vispa till en slät och klumpfri smet. Låt stå och svälla i rumstemperatur en halvtimme.
Hetta upp kokosolja i en stor stekpanna, och klicka ut smeten. Sänk värmen lite och låt smeten stanna till ordentligt innan du vänder och steker på andra sidan.
Jag fick ut ca 20 lite större plättar av den här satsen.
Servera med valfria tillbehör, glass, grädde, yoghurt/smetana, sylt eller bär.







6 kommentarer:

  1. Tack!

    Det här skall verkligen testas. Har inte haft något bra recept sedan jag blev överkänslig så det här var efterlängtat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då hoppas jag verkligen att plättarna ska utfalla till belåtenhet, Beatrice! Återkom gärna och berätta hur det gick, det är så skönt att höra om recepten fungerar också för er läsare. Kika gärna också in under fliken Pannkakor/Plättar/Våfflor/Ägg, för där har jag fler recept som kanske kan passa dig. Må så gott och lycka till!

      Radera
    2. Nu sitter jag här, mätt och belåten :) Idag, när snön faller så fint ute, var en perfekt dag för plättar efter en god fisksoppa med saffran. De blev riktigt goda om än lite svårt att få dem så tunna som de blev förr, på "vanligt sätt". I brist på bröd får man ta limpa ;) Det var mina första plättar på drygt 1 1/2 år. Det är inte längre sedan jag förstod (vid 50+) att det inte bara var baljväxter som ställde till det för mig utan även mjölk, mjöl och en del nötter. Det är tur att jag/vi gillar att laga mat och testa nytt för det får man verkligen göra som matöverkänslig =D Jag skall kika runt på dina andra recept. Kanske hittar jag några fler att testa.

      Tack, tack, tack för att du delar med dig!

      Kram Beatrice

      Radera
    3. Vad glad jag blir över att plättarna blev goda! Hoppas du hittar fler recept som kan passa dig. Ja nog är det en fördel om man gillar att laga mat och exprimentera när man blir allergisk eller överkänslig mot något i matväg. Det gäller att tänka nytt och annorlunda, och inte låsa sig vid hur det var tidigare och hur det "ska" smaka och vara. En stor portion fantasi och flexibilitet är bra egenskaper. Må så gott! Kram tillbaka!

      Radera
  2. Det här ju bara perfekt! Precis vad jag behöver! Plättar till lördagens frukost/brunch!
    Tusen tack för kanonbra recept! Sparar genast!
    Ha en toppen fredag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad härligt med lördagsbrunch! Jag säger samma till dig, Lana. Hör gärna av dig och berätta om det blev bra. Ha en fin helg, och kram till dig också!

      Radera