måndag 21 januari 2013

Blomkål- och potatissoppa med gräslöksolja - vegan om du vill



Soppa igen! Det kan inte hjälpas, soppa är sån fantastisk vintermat! Den här soppan är lättgjord, len, mättande, värmande och dessutom billig, vilket inte är helt fel såhär i januari efter julens alla utsvävningar. Extra mycket vitlök är inte heller fel nu i influensatider. Man får göra vad man kan för att hålla bacilluskerna stången!

Med någon alternativ grädde i stället för vanlig grädde blir soppan helt vegan.

1 liter god och fyllig buljong - jag använde grönsaksavkoket från förra veckans grönsaksgratäng +
1 vegetarisk buljongtärning, Fond du Chef
ett lite mindre blomkålshuvud, ca 500 g
ca 325 g skalad potatis
6 stora vitlöksklyftor
2 dl grädde

4 msk fin jungfrurapsolja
4 msk hackad gräslök - jag använde fryst och tinad gräslök

Koka upp buljongen och lägg i tärnad potatis, skalade vitlöksklyftor och blomkålen delad i buketter.
Småkoka under lock tills allt är mjukt, ca 8 minuter.
Tillsätt grädden och mixa soppan helt slät. Smaka av och krydda ev med mer buljongpulver, salt eller något annat som du vill smaksätta med. Smaken ska vara mild men ändå fyllig och god. Potatisen gör att soppan blir krämig utan att behöva reda den.

Mixa oljan med gräslöken, och ringla lite i soppan precis innan servering.
Servera soppan med gott bröd av lite grövre typ, och kanske en bit ost.
Ha en fin vegetarisk måndag kära ni!

2 kommentarer:

  1. Mmm...så gott! Det var längesen jag lagade något med blomkål! Blev sugen nu! :)
    Ha en toppen måndag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får du ta och laga något med blomkål, Lana! Tack för alla dina trogna och peppande kommentarer! Ha en fortsatt bra dag du också. Kram!

      Radera