tisdag 27 mars 2012

Lättbakat, glutenfritt bikarbonatbröd - mörkt, grovt, mustigt och innehållsrikt



Jag har mest bakat matbröd med jäst den senaste tiden, men fick lust att göra ett bikarbonatbröd. Inspiration till det fick jag när vi var på resturang Sjögräs i Stockholm, och jag fick ett så gott, mörkt bröd från
Friends of Adam som jag tror var ett bikarbonatbröd. Deras recept är säkert hemligt, men det är inte mitt! Här kommer det. Jättegott, saftigt och lättbakat är det, men behöver lång tid i ugnen.

Sojayoghurten som jag använde är väldigt tjock och krämig i konsistensen, så därför blandade jag med vatten. Om du tål och vill använda vanlig yoghurt som är mer lättflytande struntar du i vattnet och tar hela mängden yoghurt i stället.


3 dl rårismjöl
3 dl bovetemjöl
2 dl hirsflingor
1 dl chiamjöl
1 dl pumpafrön
1 dl gojibär
½ dl skalade hampafrön
½ dl ljusa linfrön
2 msk nyponmjöl
1½ msk malda psylliumfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ dl avocadoolja
1 dl mörk råsirap - kan bytas mot mörk agavesirap eller vanlig mörk sirap
3 dl sojayoghurt naturell
3 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en rymlig bunke. Vispa ihop yoghurt och vatten.
Blanda ned olja, sirap och yoghurt/vatten, och rör om till en jämn smet.
Degen behöver inte bearbetas, men blandas väl. Låt stå och svälla tio minuter, och rör om på nytt.
Häll degen i en väl smord, 1,5 litersform.
Grädda på nedersta falsen i ugnen, 170 grader, 1 timme och 30 minuter. Ta brödet ur formen, och fortsätt grädda utan form ytterligare en halvtimme.
Linda in väl i bakdukar, och låt kallna helt. Skiva det tunt, och frys in det som inte går åt på en gång. Det tinar sedan snabbt i rumstemperatur.

Ni som vill se bilder på de olika mjölsorterna kan kika in här.







4 kommentarer:

  1. Vilket fantastiskt gott bröd!! mums!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack anonym, vad glad jag blir över din kommentar! Ha en fortsatt härlig sommar!

      Radera
  2. Hej!
    Jag är i full gång med att beställa ingredienserna till detta bröd över internet. Men hirsflingor fann jag inte i nätbutiken, var köper du det?
    Kan man byta ut avokadooljan mot någon annan olja? tex kokosolja eller någon neutral olja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du vill pröva brödet Ina! Det är supergott! Jag brukar köpa mina hirsfrelingor av märket Spielberger på Tant Gröns ekobutik här i Uppsala, men både Risenta och Saltå Kvarn har fina hirsflingor i sitt sortiment, och de brukar finnas i de flesta hyfsat välsorterade butiker som ICA, Coop eller Hemköp. Avocadooljan kan du definitivt byta både mot kokosolja, rapsolja elller mandelolja till exempel. Lycka till och ha en fin Valborg!

      Radera