Paj är praktiskt och användbart, och kan varieras i det oändliga. Den här gången fick det bli en smakrik lammfärspaj, eftersom jag hittade fin, Gotländsk lammfärs i kyldisken. Den speciella lammkryddan gav extra stuns, men kan bytas mot någon annan kryddblandning, köpt eller egengjord.
Min paj är förstås glutenfri, men om du inte har glutenbekymmer kan du använda din vanliga pajdeg.
Om du inte äter kött kan du i stället för lammfärs använda sojafärs eller quornfärs.
3 dl grön Jyttemjölsblandning - se nedan på bilden vad den innehåller
½ msk fiberhusk
2 msk crème fraiche
2 msk vatten
400 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
3/4 dl osötad tomatpuré
1 msk lammkrydda från The Spice Tree - en härlig blandning som du ser bild på nedan
salt, peppar
olja till stekning
10 små körsbärstomater eller miniplommontomater
100 g fårost eller getost
4 ägg
3 dl grädde
salt, peppar
Mixa ihop pajdegen i matberedaren. Kavla/tryck ut den i en vid, lätt smord pajform. Ställ gärna in formen i kylskåpet en halvtimme om du har tid.
Fodra pajskalet med folieremsor, och grädda i 200 graders ugnsvärme ca 12 - 15 minuter.
Skala och hacka vitlöken, och fräs den tillsammans med färsen i olivolja. Rör hela tiden tills all färs är genomstekt. Tillsätt tomatpuré och krydda, och låt koka ihop under lock minst en kvart.
Smaka av färsen, och tillsätt ev lite salt eller peppar.
Dela tomaterna, och krama ur lite vätska med handen så det inte blir så blött.
Bred ut färsen i det förgräddade pajskalet, fördela tomaterna över, och smula över får/getosten.
Mixa ihop ägg och grädde, salta och peppra lätt, och häll försiktigt blandningen över pajen. Fortsätt grädda i samma ugnsvärme 30 - 40 minuter, tills pajen fått fin färg och äggsmeten stannat.
Låt pajen vila 10 minuter, och servera den med sallad.
Mmm... har ett paket gotländskt lammfärs i frysen... perfekt till påsken... Det får bli paj en av dagarna!
SvaraRaderaSå bra, det blir en perfekt påskrätt! Men är lika god året om. Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
Radera