lördag 31 mars 2012

Himmelsk citroncurd med Limoncello
Citroncurd fins det hur många recept på som helst. Nu i stundande påskatider fick jag lust att göra en egen variant, och jag tyckte nog att den - utan att vara skrytsam - närmade sig himmelska dimensioner. God som den är att bre på skorpor, rostat bröd eller scones, och suverän att blanda med grädde till tårtfyllning. Tänk bara på att inte bjuda barn eller andra som helt undviker alkohol på curden. Du kan utesluta Limoncellon helt, det blir bra ändå.

Ytterligare ett recept på en lite nyttigare variant av citroncurd med kokosolja och kokossocker hittar du här.

3 ekologiska citroner - rivet skal av 2, samt 1½ dl saft
1½ dl ljust rårörsocker
2 hela ägg
2 äggulor
75 g laktosfritt eller vanligt smör, alternativt mjölkfritt margarin
½ msk vaniljsocker
2 msk Limoncello

Skrubba citronerna noggrant i ljummet vatten. Jag brukar tvätta noga, även om jag har ekologiska citroner.
Riv av det yttersta gula skalet på två av citronerna, inte det vita innanför, som kan ge besk smak. Lätt som en plätt gick det med mitt ganska nyinskaffade Microplanerivjärn. Akta fingrarna bara, för det är otäckt effektivt!
Pressa ur saften ur citronerna till sammanlagt 1½ dl. Blanda citronsaft, skalrasp och socker i en kastrull (absolut inte av aluminium, som missfärgar äggsmeten). Sila ned ägg och äggulor, så slipper du "äggvitesnoddarna".
Sjud krämen på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar. Dra från plattan och vispa ned vaniljsockret och smöret i klickar. Vispa tills allt smält, och rör sist ned Limoncellon.
Häll upp på en väl rengjord, varm burk. Satsen blev lagom till en 750 -grams "honungsburk".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar