söndag 25 mars 2012

Havrecoockies med variation - glutenfria



Det här är en variation på ett gammalt coockiestema. Jag pytsade i lite jordgubbsbärpulver i smeten, och bytte till en choklad med jordgubbscrips i, och vips blev coockiesen annorlunda med en ny och spännande smak. Du kan förstås ta andra bärpulver och annan, smaksatt choklad också, och variera med. 32 ganska stora coockies fick jag ut av den här satsen. Gör du dem mindre får du förstås ut fler, och gör du dem ännu större får du ut färre, men tänk då på att anpassa gräddningstiden därefter.

3 dl havregryn - gärna Saltå Kvarns eller Sempers rena havre
100 g smält LF eller vanligt smör, alternativt mjölkfritt margarin
3 ekologiska ägg
1½ dl rårörssocker eller ljust muscovadosocker
3 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk jordgubbsbärpulver
100 g mörk choklad med jordgubbssmak

Smält smör/margarin, och häll det hett över grynen. Låt stå och svalna till rumstemperatur.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt.
Grovhacka chokladen.
Blanda mjöl, bärpulver och bakpulver.
Rör ned havregrynen i äggfluffet, och därefter chokladen.
Sikta ned mjölblandningen, och blanda om alltsamman väl.
Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar, och grädda i ugnen på 175 graders värme ca 15 - 16 minuter.
Låt kallna på plåten innan du lossar kakorna.







5 kommentarer:

  1. Så gott det låter med jordgubbs och chokladcookies!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är kul att variera smaken på coockiesen på olika sätt. Och det här blev riktigt lyckat!

      Radera
  2. Verkar så goda! Just idag har jag börjat min 2-veckors detoxkur, men dessa är ju perfekta om man vill lyxa till det för barnen utan att vara för onyttig. Och perfekt att baka till svärmor som är glutenintolerant. Är Saltå Kvarns havregryn helt glutenfria?
    Bärpulvret har jag aldrig kommit i kontakt med. Verkar spännande!
    /Maria B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saltå Kvarns havregryn ska ju vara glutenfria, men vill man vara helt på den säkra sidan ska man nog använda Sempers Rena Havre. Jag brukar dock använda Saltå Kvarn, och har inte märkt av något negativt, och jag brukar märka på en gång om jag fått i mig något gluten.
      Bärpulvren är toppen, och finns av alla möjliga sorter. Blåbärspulver är favorit, men även jordgubb, svarta vinbär, lingon, hjortron är superbra både i smoothies, gröt och olika bakverk. Jag köper dem från http://www.immun.se/. Ha det bra!

      Radera
    2. Har varit inne på immun.se Blir nog en beställning därifrån. Verkar ju väldigt bra och mycket gott! Tack för tips!
      /Maria B

      Radera