onsdag 7 mars 2012

Dagens frukosttips - lyxigt, nostalgisk risgrynsgröt med kokos och mangoVet ni vad REGRESSION är? Jo, regression tillhör de s k psykologiska försvarsmekanismerna, som vi människor, oftast omedvetet, tar till när livet känns lite extra knöligt. Regression innebär att man går tillbaka till tidigare utvecklingsstadier, att man går i barndom helt enkelt. Man blir gärna liten och ynklig, och vill bli ompysslad och få tröst. Vid andra tillfällen kan man bli trotsigt tjurig och oresonlig som en liten 2-åring, hur vuxen man än är i vanliga fall. Känner ni igen er? Det gör nog de flesta av oss. Jag gör det i alla fall.

Dagarna efter min käkoperation regreddierade jag definitivt! Jag kände jag mig väldigt liten och ynklig och tyckte KOLLOSSALT synd om mig själv, haha! Egentligen är det ju inte ett dugg synd om mig, för jag blev SÅ väl omhändertagen, och ska förhoppningsvis bli pigg som en mört när allt det onda är bortrensat och bortopererat. Hursomhelst kände jag mig i behov av lite tröst, och det fick bli i form av en barnsligt, nostalgisk gröt till frukost när jag kunde börja äta lite mer vanligt igen. Mina trogna bloggläsare vet ju att jag har ett förflutet på en liten missionsstation i f d Belgiska Congo, och där var både ris, kokos och mango en del av basfödan. Så nu valde jag medvetet att gå i barndom!

Jag spetsade min gröt med vanilj, som är oöverträffat som trösteföda. Min gröt blev alldeles väldigt god och len och trösterik. Den kan även platsa som efterrätt, men jag unnade mig den till frukost. Så det så!

Två rejäla frukostportioner eller fyra - fem efterrättsportioner:

1 dl grötris - mitt kom från Kung Markatta
2 dl vatten
några korn salt
½ snittad, urskrapad vaniljstång
1 burk krämig kokosmjölk, 400 ml
½ tsk vaniljpulver
(1 msk vaniljsocker) - om du gör efterrätt av gröten

½ - 1 förpackning frysta mangotärningar

Blanda ris, vatten, salt och vaniljstång i en kastrull, och koka på låg värme under lock 10 minuter.
Tillsätt kokosmjölken, låt koka upp, och sedan svälla på mycket låg värme under lock ca 40 minuter. Låt den koka ostört utan att röra i den.
Rör ned vaniljpulvret (och ev vaniljsockret), och låt gröten svalna lite, innan du äter den med nätt och jämnt tinade mangotärningar. Gröten är godast lite ljummen. Banan är också gott till. Gröten blev ganska lös i konsistensen, och jag åt den som den var utan någon mjölk till, men den som vill ha någon form av mjölk tar naturligtvis det.PS Resterna gjorde jag faktiskt efterrätt av. Rörde i lite vaniljsocker och extra grädde, och klickade i blåbärssylt. Även svärsonen, som vanligtvis ratar allt som har den minsta likhet med Ris à la Malta, mumsade glatt och utan protester i sig sin portion. DS

8 kommentarer:

 1. Åh, detta får oss verkligen att superlängta till Thailand. Jösses vad vi satte i oss MangoStickyRice i somras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter härligt!! Jag har aldrig varit i Thailand, det är en brist i min allmänbildning! Men det låter som att jag skulle trivas!

   Radera
 2. Ja att få Robert att gilla ris à la Malta var en bedrift! Men så var det ju också skitgott rent ut sagt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tänk om jag lyckas få honom att äta oliver och kapris också!

   Radera
  2. Nu ska vi inte bli överambitiösa... ;-)

   Radera
  3. OK, då lägger jag väl ned det projektet då!

   Radera
 3. Hej
  Jag gjorde detta efter ditt recept härom dagen. Men jag tror jag kokade för länge eller hade för lite kokosmjölk. Det blev lite torrt liksom. Ska göra om det så att jag får den så där krämig som den ser ut på bilden. Sen är jag även lite ovan vid kokosmjölksvarianten. Har bara gjort vanlig risgrynsgröt. En gång försökte jag göra Mango sticky rice men jag hade inget sådant ris så jag tog vanligt jasminris. Det blev inte så bra. Men har nu hittat det i en asiatisk butik i närheten. Men det blir kanske snarlikt med grötris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kiona! Vad tråkigt att gröten inte blev helt lyckad! Svårt att säga vad det beror på. Jag tror i och för sig att det kan skilja mellan rissorter. Jag gillar som sagt Kung Markattas ris. Använder oftast det. Sen är det viktigt att välja en riktigt krämig kokosmjölk, absolut inte någon lightvariant. Testa också att minska koktiden lite. Hoppas det blir bättre nästa gång. Lycka till, och ha en riktigt fin nyårsafton och ett gott nytt år!

   Radera