lördag 3 mars 2012

Helstekt rostasfilé med blomkålspuré



Jag hittade en riktigt fin bit närproducerad rostasfilé från Lövsta Kött som jag inte kunde motstå. Jag stekte den saftig i låg ugnstemperatur, med enbart salt och svartpeppar från kvarn som krydda, och gjorde en god blomkålspuré därtill. Serverad så borde den här rätten passa den mest kräsne och inbitne LCHF-are som finns. Den som vill kan även servera någon form av potatis till, då blir det drygare och räcker till fler.

ca 1 kg rostasfilé
salt, svartpeppar
smör/olja att bryna i

1 blomkålshuvud, ca 500 g
2 vitlöksklyftor
½ msk buljongpulver
½ - 3/4 dl valfri grädde
1 krm malda citronskal
1 tsk smulad, torkad timjan
salt, svartpeppar

Bind upp rostasfilén så att den får en jämn och fin form. Låt matfettet bli ljust brunt, och bryn filén fint runtom.
Salta och peppra rejält på alla sidor.
Lägg över i en ugnsform, och ställ in på 125 graders ugnsvärme. Stick in en termometer i tjockaste delen, och låt innertemperaturen gå upp till 60 grader, eller lite högre om du föredrar ett mer genomstekt kött.
Låt köttet vila ca 10 minuter innan du skivar upp det.




Ansa blomkålshuvudet, och bryt i mindre buketter.
Lägg i en kastrull tillsammans med vitlöken och buljongpulver, och häll på vatten så det knappt täcker.
Koka upp och låt småkoka tills det känns mjukt, ca 8 - 10 minuter.
Häll av buljongen (spara det ev till soppkok senare), och mixa blomkålen. Tillsätt kryddorna, samt grädden lite i taget, och mixa till en slät puré. Smaka av, och tillsätt ev mer salt, peppar timjan eller citron efter smak.





Servera köttet med blomkålspurén och en sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar