måndag 12 mars 2012

Vegetariska biffar med yuca och svampOm det stämmer att kärt barn har många namn, så måste yucaroten vara väldigt älskad. Den lystrar nämligen också till så vitt skilda namn som maniok, tapioca, kassava och arrowroot. Roten, som är mycket näringsrik och innehåller massor med vitaminer, mineraler och kostfibrer, kan bli väldigt stor, upp mot en halvmeter lång och 5 kg tung. Den är basföda i stora delar av Afrika och Latinamerika, och kan tillredas på många olika sätt. Arrowroot känner du kanske igen? Förädlad till "mjöl" används den ganska ofta till redningar även hos oss.

Yucan är väl inte alldeles vanlig i de svenska grönsaksdiskarna, men man kan hitta den i saluhallar och riktigt välsorterade butiker. Jag köpte min yuca i Östermalmshallen när jag var på Stockholmsbesök. Den kokade jag sedan och förvandlade till biffar tillsammans med blandad svamp. Riktigt gott blev det, så det får bli den här veckans vegetariska middag.

Obs, förväxla inte yucan med yuccapalmen. Det är helt skilda växter.

50 g torkad, blandad svamp - jag hade en del av den blandning som syns på bilden + lite torkade champinjoner
vatten till blötläggning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning

500 g yucarot
vatten + salt till kokning

3 ägg
½ msk svampsalt
½ msk oregano
1 tsk timjan
olja till stekning av biffarna

Lägg svampen i blöt i vatten så det täcker. Det kan säkert variera beroende på svampsort, men jag lät min svamp ligga i blöt några timmar. Grovhacka svampen, och fräs den sedan med hackad lök/vitlök i lite olja.


Skala och tärna yucaroten. Jag gav snabbt upp försöket att skala den med potatisskalare, och skar den i stället i skivor och skar bort det tjocka skalet med kniv. Koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten (tog en knapp halvtimme för mig), och häll av vattnet.Mosa den ganska grovt. Blanda med svamp/lökfräset, kryddor och ägg.Blanda ihop allt till en smet, och stek biffar i rikligt med olivolja. Servera dem med rårörda lingon, eller knappt tinade tranbär, samt någon sallad. 12 stora, mättande biffar blev det av det här receptet. Jättegott!

2 kommentarer:

  1. Oj, spännande! Den där håriga saken hade jag nog inte vågat köpa på eget bevåg! Men den ser ju supergott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska aldrig döma efter utsidan, det vet du väl! En riktig goding trots sitt tveksamma yttre!

      Radera