lördag 24 mars 2012

Gluten- och mjölkfria havrevåfflor med mandelmjöl och kokosolja - och varför inte en våffeltårta



För er som vill fira Våffeldagen i morgon, kan jag å det varmaste rekommendera de här helt gluten- och mjölkfria våfflorna, som blev superlyckade. Förra året gjorde jag mina våfflor såhär, och de blev inte heller dumma! I det inlägget kan du också få lite historisk förklaring till varför vi firar våffeldagen just idag.

Jag föredrar att göra mina våfflor osötade, så kan man använda dem med både söta och salta tillbehör. Om du vill ha lite sötma i våfflorna kan du smaksätta med lite vaniljpulver, vaniljsocker eller kokosblomssocker.
Eller varför inte bananpulver!

2 dl rent havremjöl - jag använde Provenas
1 dl mandelmjöl, eller mandelpulver som är siktat och lite finare i konsistensen
1 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 krm salt
3 ägg
2½ dl havregrädde, 13 %
3/4 dl vatten
30 g smält kokosolja + ytterligare lite kokosolja till gräddningen

Smält kokosoljan i vattenbad.
Blanda alla torra ingredienser i en rymlig skål.
Vispa i kokosoljan, havregrädden, vattnet och äggen, och vispa till en slät och klumpfri smet.
Låt stå och svälla i rumstemperatur en timme.





Hetta upp våffeljärnet, och smörj med lite kokosolja.
Grädda våfflorna gyllenbrunt frasiga, och servera med valfria tillbehör.




Åtta laggar blir det av den här satsen, om du lyckas med konststycket att inte kvadda en enda förstås!
Av tre av laggarna gjorde jag en våffeltårta. Jag bredde vispad grädde emellan, ringlade över ljuvlig rabarberkola från Alterhedens, och toppade tårtan med grädde och hallon. Himmelskt är ordet!!








4 kommentarer:

  1. Supergoda!

    /Jennie

    SvaraRadera
  2. Så glad jag blir över att du gillade dem, Jennie! Visst borde man äta våfflor lite oftare.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Tack för alla smarriga recept.
    Letade något nytt o gott och fann de här.
    Måste bara fråga om du äter havregrädde trots att de är havre=gluten?
    jag har aldrig vågat testa havredryck eller grädde, men man kanske kan äta de?
    /veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir över att du gillar mina recept, Veronica! Jag använder inte så jätteofta havregrädde, det är inte mitt förstahandsval, men jag har inte märkt av något negativt när jag använt det, och inte heller när jag använder andra havreprodukter. Om du tolererar andra havreprodukter kan du kanske testa, men om du känner dig det minsta tveksam tycker jag du ska låta bli. Det finns ju massor med andra alternativ. I just det här receptet kan du ta vanlig matgrädde, sojagrädde eller risgrädde t ex. Anledningen till att jag prövade havregrädde och havremjölk var att jag vann några presentkort hos Oatly. Ha det bra, och hör gärna av dig igen om du undrar över något.

      Radera