lördag 17 mars 2012

Glutenfri kladdkaka med mörk choklad, kokosblomssocker, råsirap och svarta mullbär



Kladdkakor finns i ett oändligt antal olika varianter och utföranden, och är kanske den mest älskade kakan/tårtan som finns. Jag gillar också kladdkakor, men eftersom jag dels inte tål gluten, dels försöker undvika vitt, raffinerat socker så långt som det går, så försöker jag ständigt hitta på nya, lite mer hälsosamma varianter. Det här är det senaste försöket, och jag lovar att den inte bara är nyttigare, den är supergod också! Lova mig att du testar!

Råsirapen är helt ljuvlig, mörk, tjock, aromatisk och med smak av lite bränd kola. Jag köpte den i somras i en gårdsbutik på Öland, men har senare sett den på bl a Tant Gröns skafferi i Uppsala. Den är Demetermärkt, vilket innebär att innehållet är biodynamiskt odlat. Får du inte tag på just den sirapen kan du byta till mörk agavesirap, mörk honung - eller ev vanlig mörk sirap.

Mullbären, som är av märket Holistic, och som jag köpte i hälsokostbutiken i PUB-huset i Stockholm, kan bytas mot andra bär, t ex tranbär, lingon, blåbär, aronia. Om du vill kan du marinera dem i rom eller likör, som jag gjorde med den kladdkaka jag tävlade med i Kladdkake SM för några år sedan. En annan supergod kladdkaka med kondenserad mjölk, hittar du här, och ännu en med polkasmak hittar du här.

85 g kallpressad kokosolja
3/4 dl kokosblomssocker
½ dl råsirap
100 g mörk 85 %-ig choklad
3 ägg, helst ekologiska
50 g torkade, svarta mullbär
1/4 dl tapiocamjöl - kan bytas mot maizenamjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt

Blanda olja, grovhackad choklad, kokosblomssocker och sirap i en kastrull. Smält ihop allt under ständig omrörning, först på mycket svag värme, sedan på lite högre, så att allt blandas och smälter ihop till en kolaaktig röra. Låt svalna till rumstemperatur, och vispa i äggen ett i taget. Rör om ordentligt mellan varje ägg.
Dela mullbären i lite mindre bitar, och rör ned dem. Låt stå tio minuter så bären mjuknar lite.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt, och sikta ned i smeten.
Häll i en smord, gärna bakpappersfodrad form, och grädda i 175 graders ugnsvärme ca 13 - 15 minuter.
Passa noga. Kakan ska inte ha stannat helt i mitten, utan fortfarande vara kladdig.
Servera med lösvispad grädde, glass, eller något annat du tycker om, och kanske extra bär av något slag.













5 kommentarer:

  1. Åh wow! Den ser helt ljuvlig ut, och låter helt otroligt gott - vad spännande med bär i kladdkakan! Synd att det enda jag har hemma till den här är... ägg ;) Eller det kanske är tur, jag hade helt klart ställt mig att baka istället för att tvätta om det hade varit möjligt...

    SvaraRadera
  2. Mums!!

    Jag har en tävling på min blogg som jag tror att skulle passa dig =)
    Kom gärna förbi!

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.se/2012/03/vinn-en-whoopie-matta-macaron-matta.html

    SvaraRadera
  3. Du får skaffa fram ingredienser, Alexandra, för kakan är i mitt tycke riktigt god. Om man inte vill ha den så mörk som jag vill ha den kan man förstås ta en choklad med lite lägre kakaohalt.
    Trevlig tävling, Nellie, men tyvärr kan jag inte vara med eftersom jag inte är med i FB. Jag får försöka knåpa ihop mina macarons ändå! Ha det gott båda två, och en härlig söndag!

    SvaraRadera
  4. vad spännande. Det här måste jag prova

    SvaraRadera
  5. Vad roligt att du vill prova, Milla! Hoppas du också ska gilla den. Som sagt kan du ta en mindre mörk choklad om du föredrar det, men jag gillar den riktigt mörka, täta chokladsmaken. Ha en fortsatt fin söndag!

    SvaraRadera