lördag 16 oktober 2010

Kjerstis glutenfria kladdkaka med romdruckna körsbär


Den här helgen är det för nionde året i rad stor chokladfestival på Nordiska Museet i Stockholm, och tiotusentals människor väntas komma dit. Förra året var jag där, och det var en fantastisk upplevelse! Jag var med och tävlade som en av 6 finalister i SM i Kladdkakebakning, och det var ju hur kul som helst! Fick baka på scenen, live med publik, och kände mig nästan som Mat-Tina. Jag vann inte - kom på delad andraplats med de övriga - men kände mig faktiskt ändå som vinnare. Min kaka kom nämligen på Aftonbladets löp, och det lär nog vara både första och sista gången jag hamnar där.

Här följer receptet. Om Du inte vill använda alkohol kan Du i st ta tranbärsjuice eller något annat som Du tycker om. Passa noga, för ugnar är personligheter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Nu sist jag bakade kakan visade det sig att jag bara hade mörk choklad med chili hemma. Det blev lite extra drag, riktigt gott faktiskt! Rismjöl hittar Du överallt i vanliga butiker.

1 påse torkade körsbär, 70 g, alt andra bär (blåbär, tranbär)
½ dl ljus rom

100 g smör eller margarin - ev mjölkfritt
2 dl socker
2 normalstora ägg
1½ dl rismjöl
1 msk äkta vaniljsocker
3 msk riktigt mörk kakao (gärna Vahlrona eller holländsk kakao)
1 krm salt
75 g grovhackad mörk choklad, minst 70% kakaohalt, gärna högre

Lägg bären i en glasburk, slå på rommen, skruva på lock och låt stå och dra några timmar eller över natten.
Smält smöret i en stor kastrull.
Rör ned sockret och rör om ordentligt så att det smälter lite.
Därefter – när det svalnat lite – äggen ett i taget.
Blanda rismjöl, kakao, vaniljsocker och salt, och sikta ned i smeten.
Blanda ner körsbären och den grovhackade chokladen.
Bred ut smeten i en mycket väl smord form, gärna med löstagbar kant och släpp-lättbeläggning. Jag brukar dessutom klämma fast ett bakplåtspapper i botten.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten, ca  20 minuter.
Passa noga, den ska göra skäl för sitt namn och vara kladdig.
Låt svalna och gärna ”stå till sig” i kylskåp över natten.
Servera med en klick lättvispad grädde eller riktigt god vaniljglass och extra körsbär när det är säsong.

Ibland hoppar jag över bären och rommen, ökar mängden choklad till 100 g, och använder någon mörk choklad med smaksättning. Det finns hur mycket som helst att välja mellan, hallon, blåbär, tranbär, rostad mandel, pistaschnötter (en höjdare), mint, apelsin m m.


P.S. Visst måste man få skryta lite ibland?!

3 kommentarer:

  1. Varsågod och skryt. Tycker du är bäst!!! :)

    SvaraRadera
  2. Fest i morgon. Gör kakan för sjunde gången. T.o.m min bror, som inte är det minsta glutenintolerant, säger att det var den godaste kladdkaka han ätit. Och han har satt i sig några stycken må du tro!

    SvaraRadera
  3. Å, så glad jag blir anonym!!! Det känns helt underbart när mina recept blir lagade och uppskattade. Hälsa din bror och tacka för berömmet! Och du, testa gärna också min kladdkaka med kondenserad mjölk - om du tål mjölk förstås. Den är riktigt lyckad. Må så gott!
    http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2010/11/marabou-surprisekladdkaka-med.html

    SvaraRadera