torsdag 2 februari 2012

Glutenfri chokladkaka med cacaonibs, kokosblomssocker och hallongrädde eller blåbärsgrädde och färska bär



Försöker du leva sunt och hälsomedvetet, och undvika onyttigheter som snask, läsk, och godis av alla slag? Längtar du ändå ibland efter något läckert att avrunda middagen med, eller något extra till helgfikat? Då tycker jag du ska unna dig den här kakan. Det är nog det närmaste du kan komma hälsokost när det gäller kategorin "smask".

Kakan - som både är glutenfri och helt mjölkfri -  är chokladstinn, mörk och i mitt tycke sagolikt god, och serverad med färska eller frusna/tinade hallon och grädde smaksatt med hallonflorsocker når den rent av himmelska höjder! Jag brukar ofta baka samma sak två gånger för att vara säker på resultatet innan jag lägger ut receptet på bloggen. Andra gången jag gjorde den här kakan hackade jag lite extra mörk choklad samt skållad, skalad och grovhackad mandel och strödde över innan gräddningen, tog blåbär till, och smaksatte grädden med blåbärspulver och lite florsocker. Inte dumt heller! Personligen föredrar jag alternativ två, men välj det som passar dig bäst! Tål du inte mandel kan du ta lite hackade melonkärnor eller solroskärnor i stället. Kakan är godast en aning ljummen.

Cacaonibs är naturlig, obehandlad kakao i sin renaste form, och sprängfyllda med antioxidanter som vi alla behöver för att bekämpa de där elaka små fria radikalfulingarna som vill förstöra för oss. ORAC-värdet för kakao är bland det högsta som finns. Cacaonibs hittar du numera lite överallt, både i vanliga livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer - och på nätet förstås.

Kokosblomssocker är utvunnet ur kokospalmblommans nektar, och innehåller bl a en hel del nyttiga mineraler. Det har också mycket lägre GI än vanligt, vitt socker, ungefär hälften. Även det hittar du lite varstans.

Kallpressad kokosolja är också toppen, och innehåller goda fettsyror, bl a laurinsyra och kaprylsyra. Laurinsyran omvandlas i tarmen till ett ämne som har förmåga att bekämpa bakterier och virus, och kaprylsyran gynnar en god tarmflora. Oljan är med andra ord rena, rama hälsoelixiret! För övrigt är oljan helt underbar att smörja in sig med utvändigt om man har torr hud. Man blir mjuk och len som en bäbis!

Ägg och rårismjöl är också rena och hälsosamma produkter, så du kan äta den här kakan med väldigt gott samvete, under förutsättning att du inte är extremt sockerkänslig och helt ska avstå från allt som är sött.

2 dl cacaonibs
1½ dl kokosblomssocker
1 tsk äkta vaniljpulver - eller 2 tsk vaniljsocker
1 msk mörk kakao
75 g kallpressad kokosolja
4 ägg
½ dl rårismjöl - vanligt rismjöl fungerar också om du inte har rårismjöl hemma
1 tsk bakpulver
(ca 3/4 dl skållad, skalad och grovhackad mandel, samt ca 35 - 40 g grovhackad mörk, mjölkfri choklad)

Till servering:
hallon, grädde + hallonflorsocker, alternativt blåbär + grädde blandat med blåbärspulver och florsocker.

Mixa cacaonibsen riktigt, riktigt fint i en mixer. Tillsätt kokosblomssockret, och mixa ytterligare tills allt blir blandat och finfördelat. Det tar en stund.
Smält kokosoljan i vattenbad så det blir flytande, och låt svalna till rumstemperatur.
Blanda cacaonibs/sockret i en bunke tillsammans med vaniljpulver och kakao. Rör ned oljan och de lätt uppvispade äggen.
Blanda rårismjöl och bakpulver, och sikta ned i blandningen. Blanda om väl.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund springform, och smörj botten och kanter lätt med lite kokosolja.
Häll i smeten, och grädda i 175 graders ugnsvärme, ca 12 - 14 minuter. Kakan ska gärna vara lite kladdig.
Vispa grädden med hallonflorsockret (för att få en tydlig hallonsmak beräknar du 1 msk hallonflorsocker/dl grädde), och servera till kakan, tillsammans med färska eller frysta och knappt tinade hallon.
Till blåbärsflorsocker blandar du ca 1 msk koncentrerat bärpulver /dl florsocker.











7 kommentarer:

  1. WOW! Det där med att leva nyttigt låter ju inte alls särskilt jobbigt om man kan äta sådana här godsaker då och då :D Jag ÄLSKAR cacaonibs och alla varianter på choklad! Den ser himmelsk ut; speciellt ihop med grädde och färska bär som du serverat den - YUM!

    SvaraRadera
  2. Sååå god! Längtar redan efter den överblivna biten, får bli till förmiddagskaffet imorrn tror jag bestämt...

    SvaraRadera
  3. Visst är det härligt när man kan kombinera det goda med det nyttiga! Den här kakan är jag själv riktigt nöjd med! Önskar alla en härlig helg - även om den verkar bli kylslagen!

    SvaraRadera
  4. Den här ska jag testa - ser så god ut!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, Annika! Jag hoppas du inte blir besviken, själv älskar jag den! Inte så söt, men med intensiv och härlig chokladsmak. Ha en fortsatt fin helg!

      Radera
  5. Hejsan Kjersti,

    Vilket underbart recept! Tänker jag prova när jag kommer till Sverige snart på besök. Min syster kommer nog älska kakan. Jag har aldrig bakat med kokosblommssocker. Fungerar det som vanligt socker? Kan man köpa det på vanlig mataffären?

    Verkligen fin blog du har!
    Hälsningar
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna, och tack för berömmet! Jätteroligt om du vill pröva receptet, hoppas du inte blir besviken! Kokosblomssockret kan du använda som vanligt socker, men det är lite fylligare i smaken, åt kolahållet, och jag tycker man behöver mindre av det. Som sagt är det betydligt nyttigare än vanligt socker. Nuförtiden hittar du det i vanliga, välsorterade livsmedelsbutiker, men även i hälsokostaffärer. Det finns flera olika märken. Personligen föredrar jag Renée Voltaires, eller det som du ser på bilden. Det har jag köpt på nätet hos Råvarufabriken som har mycket spännande i sitt sortiment (länk till höger på bloggen, under webshopar). Lycka till, och berätta gärna om resultatet! Hoppas du får en riktigt fin vistelse i Sverige!

      Radera