lördag 11 februari 2012

Solrosskottspesto med melonkärnor, parmesan och Kunglig Salladskrydda



Det är väldigt behändigt att ha en burk pesto färdig i kylen eller frysen. Med den kan man snabbt och enkelt åstadkomma en god middag. Här vände jag ned den i nykokt, varm pasta och toppade med en driva skalade, vildfångade räkor, men du kan också ha den som bas i en god lunchmacka. Bred rikligt med peston på ena halvan av en baguette eller annat bröd, lägg på lite soltorkade tomater och kanske några skivor lufttorkad skinka och några skivor mozzarella, strössla över en näve ruccola, lägg på den andra halvan bröd, och hugg in på härligheten! Du kan också pytsa i några matskedar pesto i omeletten eller pannkakssmeten och få lite extra stuns på smaken. Du kan förslagsvis också använda peston i brödbaket och göra goda pestobullar till soppa.
Så här gjorde jag min väldigt goda pesto.

75 g solrosskott - inte fullt en ask, jag hade nallat lite av den innan
1 - 2 vitlöksklyftor
2 msk Kunglig Sallad från The Spice Tree - eller annan valfri kryddblandning
50 g melonkärnor, ca 1 dl
1½ dl fin, kallpressad olivolja
50 g smakrik, riktigt lagrad, färskriven parmesan
en gnutta salt

Börja med att rensa solrosskotten från de svarta skalrester som det brukar finnas kvar en del av.
Grovhacka eller klipp den i lite mindre bitar.
Skala vitlöken, och riv parmesanosten.
Mixa först solrosskotten tillsammans med vitlöken och lite av oljan, och tillsätt sedan det övriga. Mixa till en slät pesto - eller lite mer grovkornig om du föredrar det.
Peston håller sig bra flera dagar i kylskåpet om du häller en aning olivolja över ytan så det täcker. Rör bara om sedan, när du ska använda peston.







4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack, Milla, du måste helt enkelt pröva! Inte alls dumt, och ett sätt att variera den vanliga peston. Ärtskott går också bra att använda i stället för solrosskott. Ha det gott!

      Radera
  2. var kan man köpa kunglig salladskrydda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym! Roligt att du hittat till min blogg! Kunglig salladskrydda köper du antingen i butiker som saluför Spice Trees kryddor (ofta i saluhallar, kaffe- och tebutiker, en del inredningsbutiker m fl) eller på nätet hos www.zmaka.se. De har massor med härliga kryddor. Den kungliga salladskryddan är otroligt användbar, och jag använder den till väldigt mycket, soppor, potatisbullar, pesto, röror av olika slag m m. Lycka till, och varmt välkommen tillbaka till bloggen!

      Radera