Det här blev vår mumsiga fredagsmysmiddag när yngsta dottern kom hem från storstan och förljuvade vår lantliga tillvaro. Saftig fläskfilé stekt på låg värmed i ugnen, smakrik champinjonsås, och gratinerade potatispuffar med smak av pecorino. Så mycket godare kan det faktiskt inte bli!
700 g fin, svensk fläskfilé
salt, vitlökspeppar
smör/olja/ghi till stekning
800 g potatis
1 msk lantbuljong
1 dl matgrädde
1½ dl färskriven pecorino
2 äggulor
350 g färska champinjoner
2½ dl grädde - eller någon alternativ gräddsort vid behov
2½ dl matgrädde - eller alternativ grädde
2 tsk svampsalt
svartpeppar
smör/olja/ghi till stekning
Putsa fläskfilén, och ta bort senor och hinnor. Bind ev upp den om den är väldigt ojämn. Bryn den fint runtom i smör, olja eller ghi, och krydda med salt och vitlökspeppar. Lägg över i en lätt smord ugnsform, och sätt in i ugnen på 125 graders ugnsvärme tills innertemperaturen visar 68 grader. Ta ut och låt vila några minuter under folie - och skiva sedan upp den - medan potatispuffarna gratineras.
Förbered under tiden potatis och sås.
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka den i vatten med tillsats av lantbuljongpulver..
Häll av vattnet och mosa/stöt potatisen. Tillsätt grädden lite i taget, osten, och slutligen äggulorna.
Fyll en spritspåse med potatismoset och spritsa ut "puffar", eller klicka ut moset, det går också bra.
Gratinera i 250 graders ugnsvärme ca 10 minuter.
Ansa champinjonerna och finhacka dem. Fräs dem i olja, smör eller ghi, och späd med grädden. Krydda med svampsalt, och smaka av med ev ytterligare salt och svartpeppar. Häll också gärna i skyn från fläskfilén.
Lägg upp alltsammans och servera med sallad av något slag.
Spara äggvitorna och gör en god marängtårta, eller använd dem som förstärkning i det glutenfria brödbaket.
Riv pecorinon själv, det blir hundra gånger godare och mer smakrikt än färdigriven i påse.
Supermums! Och lyxigt :)Som vanligt väldigt nöjd med allt smaskens när jag kommer och hälsar på :)
SvaraRaderaOch vi är nöjda över att du vill komma och hälsa på! Klart att man smörar lite extra då!
Radera