söndag 19 februari 2012

Fäskfilé med champinjonsås och pecorinosmakande, gratinerade potatispuffar



Det här blev vår mumsiga fredagsmysmiddag när yngsta dottern kom hem från storstan och förljuvade vår lantliga tillvaro. Saftig fläskfilé stekt på låg värmed i ugnen, smakrik champinjonsås, och gratinerade potatispuffar med smak av pecorino. Så mycket godare kan det faktiskt inte bli!

700 g fin, svensk fläskfilé
salt, vitlökspeppar
smör/olja/ghi till stekning

800 g potatis
1 msk lantbuljong
1 dl matgrädde
1½ dl färskriven pecorino
2 äggulor

350 g färska champinjoner
2½ dl grädde - eller någon alternativ gräddsort vid behov
2½ dl matgrädde - eller alternativ grädde
2 tsk svampsalt
svartpeppar
smör/olja/ghi till stekning

Putsa fläskfilén, och ta bort senor och hinnor. Bind ev upp den om den är väldigt ojämn. Bryn den fint runtom i smör, olja eller ghi, och krydda med salt och vitlökspeppar. Lägg över i en lätt smord ugnsform, och sätt in i ugnen på 125 graders ugnsvärme tills innertemperaturen visar 68 grader. Ta ut och låt vila några minuter under folie - och skiva sedan upp den -  medan potatispuffarna gratineras.

Förbered under tiden potatis och sås.
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka den i vatten med tillsats av lantbuljongpulver..
Häll av vattnet och mosa/stöt potatisen. Tillsätt grädden lite i taget, osten, och slutligen äggulorna.
Fyll en spritspåse med potatismoset och spritsa ut "puffar", eller klicka ut moset, det går också bra.
Gratinera i 250 graders ugnsvärme ca 10 minuter.

Ansa champinjonerna och finhacka dem. Fräs dem i olja, smör eller ghi, och späd med grädden. Krydda med svampsalt, och smaka av med ev ytterligare salt och svartpeppar. Häll också gärna i skyn från fläskfilén.
Lägg upp alltsammans och servera med sallad av något slag.



Spara äggvitorna och gör en god marängtårta, eller använd dem som förstärkning i det glutenfria brödbaket.
Riv pecorinon själv, det blir hundra gånger godare och mer smakrikt än färdigriven i påse.




2 kommentarer:

  1. Supermums! Och lyxigt :)Som vanligt väldigt nöjd med allt smaskens när jag kommer och hälsar på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vi är nöjda över att du vill komma och hälsa på! Klart att man smörar lite extra då!

      Radera