onsdag 29 februari 2012

Vad matar du din hud med, näring eller kemikalier?Idag tänkte jag prata om hudmat. Det här är ingen skönhetsblogg precis, men mat som mat!

Vi lägger ned gigantiskt mycket pengar på hudvård och kosmetika bara här i Sverige, 2009 var summan ofattbara 12 MILJARDER KRONOR, och siffran ökar hela tiden. Vi använder 110 TON hygien- och kosmetikaprodukter - ja fortfarande bara i Sverige -  VARJE DAG  - allt med den fromma förhoppningen att hålla oss fräscha och ungdomliga och mota rynkor och annat förfall. Det vi nog inte alltid tänker på är att ALLT som vi smörjer på oss utvändigt tas upp av kroppen. Huden består nämligen av miljontals små munnar - porerna - som glupskt och begärligt glufsar i sig allt vi förser den med. Då tycker i alla fall jag att det känns viktigt att ge huden bra och näringsriktig mat som bygger upp den, lika viktigt som jag tycker det är att tänka på vad jag stoppar i munnen. Likadant med smink. Huden på läpparna och runt ögonen är extra tunn och känslig, så det är sannerligen viktigt att tänka på vilket läppstift/läppglans jag använder, och vilken mascara och ögonskugga jag väljer.

Väldigt skrämmande, men viktig läsning hittar du i boken "Badskumt - gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg" av Katarina Johansson. Jag köpte den häromdagen, och sträckläste den till långt in på natten! Ibland roande, men oftast oroande berättar författarinnan, som är dokumentärfilmare och miljöjournalist, om vad som döljer sig bakom de oskyldiga och glassiga förpackningarna som står i våra badrumsskåp eller gömmer sig i våra sminkväskor. Med stigande förfäran inser jag att det där DDT:t som jag blev besprutad med som barn förmodligen är småpotatis jämfört med vad som idag sköljer över mig.

Ett litet exempel bara. Ämnet zinkpyriton användes tidigare flitigt i båtbottenfärger p g a sin förmåga att förhindra tillväxt av mikroorganismer. Båtägarna slapp helt enkelt tvätta skrovet så ofta! Redan 2001 förbjöds ämnet i färgerna, dels p g a den skadliga inverkan på det biologiska livet i vattnet, dels p g a de besvär som människorna som utsattes för det fick. MEN, det finns fortfarande kvar som konserveringsmedel i smink- och hygienprodukter, och är en viktig ingrediens i mjällschampo, just för att förhindra tillväxt av mjäll! Burr!! Head & Shoulders, som är störst på marknaden borde alltså ha en jättestor dödskalle på sina förpackningar (obs min anmärkning)!!!! Boken är full av liknande exempel. T o m babyprodukter kan innehålla riktigt farliga ämnen. Har man läst boken tittar man noga på innehållsförteckningen innan man köper något i fortsättningen! Köp den, eller låna den! LÄS DEN!!

Det finns massor med naturliga och bra alternativ, både vad gäller hudvård, kosmetika och rengöringsmedel för hushållet. MEN, allt som saluförs som naturkosmetik är inte heller alldeles ofarligt. Det gäller att vara observant och en medveten konsument även där, och att väga för- och nackdelar mot varandra. Några webbutiker som saluför naturlig hudvård, hårvård och kosmetika är:
Simply Pure, Green Diva, Maryfly Organic, Oikos Cosmetics, Ren skönhet, Fiorina. Det finns många fler.

Mycket av det som redan finns hemma i skafferi och kylskåp kan du också använda. Kokosolja, mandelolja, rapsolja, socker, salt, ägg, och avocado kan användas till närande masker och inpackningar. En härlig skrubb kan du enkelt göra själv.

Lisen Sundgren är örtspecialist med flera böcker "på sitt samvete". I "Lisens örtspa" och "Lisens indiska spa" hittar du allt du behöver om du vill ge dig på att göra egen hudvård.

Och i boken "Vägen till friskare hud" berättar läkaren Helena Nyblom om vad du ska äta för att på alldeles naturligt och kemikaliefritt sätt få den där huden du alltid drömt om! En frisk hud är beroende både av den inre och den yttre maten.

Var rädd både om din utsida och din insida!!

6 kommentarer:

 1. Tack för tipset!! Den måste jag leta tag på! Jag tycker att det är helt hemskt med allt konstigt som skönhetsprodukterna innehåller!! Sen några år tillbaka är jag hyffsat ekologisk och naturlig i min "skönhetsvård", men det finns säkert en massa småfällor som man trampar i iallafall!

  SvaraRadera
 2. Gillar också den här boken! :-)

  SvaraRadera
 3. Hu. Robert använder ju Head and shoulders, så det kanske är därför han är som han är, haha! Puss!

  SvaraRadera
 4. Läs den, Therése! Jag trodde också att jag gick fri, men tji vad jag bedrog mig. Riktigt skrämmande läsning!
  Vi får hjälpas åt att rekommendera boken vidare, Malin! Jag önskar att varenda människa skulle läsa den!
  Släng ut flaskan bums, Mallis!!!! Men inte i soporna utan där man slänger kemikalier! Rena giftet! Det finns bättre alternativ för att hålla sig ren och fräsch.

  SvaraRadera
 5. Nu har jag lagt ut min recension av boken plus två till som jag läst som jag tycker är bra! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, Malin! Som sagt, vi får försöka hjälpas åt och sprida info så gott vi kan.

   Radera