Idag är det måndag, och egentligen dags för vegetariskt recept, men det får anstå till en annan dag, så att du har chans att förbereda för morgondagen. I morgon är det nämligen Alla Hjärtans dag, och vad passar bättre en dag som den, än att bjuda sin älskling - eller hela familjens älsklingar - på hjärtliga scones med grädde/crème fraiche och några olika, läckra syltar till frukost. I synnerhet om man som jag råkar ha bröllopsdag samma dag!
Det har gått många år, och blåst många vindar sedan den där smällkalla februaridagen när vi lovade att älska varandra i nöd och lust, och hittills har vi faktiskt lyckats med den bedriften. Det har varit mycket lust och mycket glädje, men också perioder av nöd - som jag tror det är i de allra, allra flesta relationer. Det krävs naturligtvis kärlek för att hålla liv i en relation, men också en stor portion beslutsamhet under perioder när livet på olika sätt krånglar, kärleken går på sparlåga och allt inte är rosenrött. Jag är inte så förtjust i all hysteri och kommers kring Alla Hjärtans dag, men kanske vi behöver en dag som den för att bli påminda om hur viktigt det är att vara rädda om varandra!
I morgon firar vi i alla fall bröllopsdagen med extra god frukost och härligt nybakta, fortfarande ljumma scones. Det ska vara så att smöret smälter, och sylten nästan rinner om hakan!! Nybryggt kaffe därtill. Det finns knappast något godare! Eftersom temat i Månadens Sötsak denna månad är Frukost får detta bli mitt bidrag dit.
Sconesen är både glutenfria och mjölkfria, och passar därför de allra flesta. Har du inga allergibekymmer kan du ta vanligt mjöl. Tillbehören väljer du efter eget tycke. Vispad grädde, crème fraiche, eller en blandning av båda. Kanske Sour Supreme av soja eller vispad kokosgrädde om du inte tål mjölkprodukter. Köpt sylt eller hemkokt. Jag kan varmt rekommendera min hemkokta och lättgjorda hallonsylt eller jordgubbssylt av frusna bär som är lätt hopkommen även så här års, och som verkligen smakar sommar mitt i bisterkalla vintern! Så här gör du sconesen.
2 dl ljust bovetemjöl
2 dl rårismjöl
2 msk kokossocker
2 krm salt
1 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
50 g kallpressad kokosolja - obs ej smält utan i sin fasta form
1 ägg
2 dl valfri mjölk - jag tog naturell rismjölk
Blanda alla torra ingredienser i en rymlig bunke.
Smula med fingrarna ned kokosoljan, och fortsätt tills det är finfördelat.
Vispa ihop ägg och mjölk och tillsätt det. Blanda om väl till en jämn smet.
Låt stå och svälla 5 minuter, och fördela sedan i 8 hjärteformar, eller klicka ut 8 "bullar" på bakpapprad plåt.
Grädda i 225 graders ugnsvärme ca 10 - 12 minuter.
Låt svalna så de blir hanterbara, och servera sedan genast.
Sconesen kan även frysas och värmas på före servering om man vill förbereda.
Så fint det blev med hjärtformade scones!!
SvaraRaderaGrattis på bröllopsdagen i förskott :)
Romantiskt med bröllopsdag den 14/2. Grattis i förskott! :)
SvaraRaderaFint med hjärtformade godsaker. Mer behövs inte.
Tack, tack båda två! Ha en fin Alla Hjärtans Dag ni också!
SvaraRaderaHej Kersti! vad goda dom såg ut, dom såg så mjuka och saftiga ut.
SvaraRaderaGrattis på bröllopsdagen, ha det nu så bra på Alla <3 dag
PERNILLA
Så fina dom blev, passar väl alldeles utmärkt på dagen i morgon.
SvaraRaderaHoppas ni får en riktigt fin bröllopsdag tillsammans!
Kram
Åh! Vilket perfekt alla hjärtans dag-mums!
SvaraRaderaOch, måste säga att jag tycker det är så fint & fantastiskt när par håller ihop så, i med & motgång. Det vill jag också!
Tack allihop! Ha en riktigt hjärtlig dag ni också! Kram på er!
SvaraRaderaGrattis på bröllopsdag Kjersti.. Vilka fina scones.
SvaraRaderahjärtliga kramar,
x
Tack, söta Susheel! Ha en jättefin dag du också, med din fina familj! Kram tillbaka!
SvaraRaderaTur att jag fick tjuvsmaka redan i söndags :) PUSS och grattis på bröllopsdagen!
SvaraRadera