söndag 12 februari 2012

Lättgjorda, glutenfria havrecoockies med råsocker och tranbärschoklad



Lätt och snabbt ihopkomna är de här goda havrecockiesen, som jag snodde ihop häromdagen när jag behövde något att bjuda på till fika. De är glutenfria  och kan ätas av de flesta - under förutsättning att man tål havre -  och kan göras helt mjölkfria vid behov.

Jag använde mörk choklad med tranbär som extra smaksättning, men du kan variera, och ta vilken choklad som helst. Det finns ju en uppsjö av olika märken och smaker att välja på - även helt mjölkfria -  blåbärschoklad, apelsinchoklad, mintchoklad, chilichoklad, choklad med kokos och choklad med pistaschnötter eller mandel. Välj det du tycker bäst om.

Jag fick ut 40 medelstora coockies av den här satsen. Du kan göra dem mindre eller större, men tänk då på att anpassa gräddningstiden därefter.

3 dl havregryn/flingor - Saltå Kvarns eller Sempers rena Havre
100 g vanligt eller laktosfritt smör - alternativt mjölkfritt margarin
3 ägg
1½ dl rårörsocker
3 dl havremjöl
1 msk vaniljsocker
½ msk bakpulver
100 g valfri choklad -  mjölkfri vid behov

Smält smöret/margarinet, och häll det hett över havregrynen. Låt stå och svalna.
Grovhacka chokladen.
Vispa ägg och socker riktigt pösfluffigt.
Rör ned havregrynsblandningen, den hackade chokladen samt havremjölet blandat med vaniljsocker och bakpulver.
Klicka ut smeten på bakpapprad plåt.
Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme ca 16 - 18 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. De får absolut inte bli övergräddade, då blir de lätt torra och lite för hårda.
Dra över bakpappret med kakorna på ett galler, och låt dem svalna.
Förvara torrt och lufttätt.









2 kommentarer:

  1. Här gick de åt som smör i solsken! Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra! Jag får baka en sats till helt enkelt!

      Radera