lördag 25 februari 2012

Läcker förrättssallad med grapefrukt, mango, avocado och räkor



Och vad har vi för dag idag då? Jo, minsann, det är grapefruktens dag! Inte mig emot, jag älskar grapefrukt! Det hör också till nostalgimaten för min del. På missionsstationen i Kongo där jag växte upp började vi alltid dagen med färsk frukt, ofta just grapefrukt, men också ananas, papaya, avocado, banan, mango. Det var bara att gå och plocka det man ville ha av solmogen, färsk frukt. Vilken lyx!

I den här salladen har jag blandat både grapefrukt, mango och avocado, men mangon köper jag fryst, för det är nästan omöjligt att hitta så fin mango som jag vill ha den. Räkor passar jättebra ihop med frukten, och med en mild dressing därtill blir det en läcker liten sallad som är perfekt som förrätt eller närhelst man vill ha något gott.

Till två lite större portioner eller fyra förrättsportioner:

300 g räkor med skal - jag tog frysta, tinade
ca 180 g tärnad, fryst och tinad mango
1 grapefrukt
1 avocado

2 msk mandelolja eller riktigt fin, kallpressad rapsolja
1 msk grapefruktsaft
½ msk Kunglig Salladskrydda
vitlökssalt och lite svartpeppar från kvarn

koriander eller något annat grönt

Skala räkorna. Skala grapefrukten och ta ut hinnfria klyftor. Krama saften ur det som är kvar. Spara en matsked till dressingen, och smaksätt förslagsvis bordsvatten med resten. Kärna ur och tärna avocadon.
Vispa ihop dressingen.
Blanda allt försiktigt, och ställ kallt en stund.
Garnera med grönt. Eftersom maken tvärvägrar koriander fick det bli lite persilja i stället, men själv hade jag föredragit koriander.

 





8 kommentarer:

  1. åh vilken förrätt! Ser ljuvligt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Tess! Den var faktiskt supergod, och fick förgylla vår fredagskväll igår! Hoppas att du får en fin fortsatt helg!

      Radera
  2. Hej Kersti!
    Jag tänkte skriva ett inlägg om frukostmuffins och matmuffins och tänkte samtidigt passa på att tipsa om din blogg. Är det okej om jag lånar en bild på några av dina muffins om jag skriver att bilden är lånad från dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går jättebra, Malin. Det är naturligtvis roligt om du vill tipsa dina läsare om min blogg. Ha en fortsatt finfin helg!

      Radera
  3. Tack! Vad bra! Jag har tänkt att jag ska fota muffins, men glömmer det varje gång så nu kommer äntligen det här inlägget ut. Dina bilder blir så mumsiga! :-)
    Inlägget ligger ute nu.
    Ha de gott och hoppas du har en mysig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länkningen och beröm! Kul att din man också gillar muffinsen! Ha en härlig helg ni också!

      Radera
  4. Tänk grapefruktens dag visste jag inte ens att den fanns. Grapefrukt är en av min favorit frukt. Vilken smarrig förrättdetta måste provas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är sannerligen inte lätt att hålla reda på alla dessa dagar! Såg det av en händelse i en tidning, och tyckte det var kul att använda grapefrukt just idag. Salladen är väl värd att pröva, riktigt god! Ha det bra!

      Radera