tisdag 7 februari 2012

Superfrukost med superbär - Bovetegröt med inkabär, gojibär och linfrögroddar



Både incabär och gojibär hör till de s k superbären, som är extra rika på antioxidanter av alla de slag. De innehåller massor med mineraler, vitaminer, proteiner, aminosyror, flavonoider och annat som är mumsmums för både kroppen och knoppen. Jag törs inte gå i god för påståendet, men jag har läst någonstans - minns inte var - att det uppstår något slags synergieffekt när man använder dem ihop, d v s att de förstärker varandras goda egenskaper och blir ännu mer nyttiga i varandras sällskap. Man kanske skulle kunna uttrycka det som att 1 + 1 blir 3 och inte 2, och det låter ju inte så dumt om det nu stämmer.

Nu har jag faktiskt lyckats vara frisk och fri från infektioner i ett par veckor, men jag fortsätter mitt korståg mot bacilluskerna, och det här är ett sätt. Jag blandade i bären i min bovetegröt, och fick en syrligt frisk och god frukostgröt, som jag åt tillsammans med färsk sojamjölk. På smörgåsen hade jag ett kokt ägg som jag mosat med 1 tsk Dijonnaise, 1 tsk kaviar, och finklippt krasse. Ovanpå det ytterligare en driva med krasse. Kaffe? Jaadå!

Mornarna är fortfarande mörka och bitande kalla, så tänd ljus och var rädda om varandra!

Till en rejält stor portion gröt - ändå inte lika stor som det rekommenderas på förpackningen.

3/4 dl bovetekross
1½ dl vatten
15 g incabär, ca 10 st
15 g gojibär, ca ½ dl
½ msk torkade linfrögroddar

Skölj bovetekrosset i rikligt med ljummet vatten, häll över i en sil, och låt rinna av.
Lägg i en kastrull tillsammans med nytt, friskt vatten och bären, och låt stå över natten, övertäckt med lock.
Koka upp gröten, och låt småkoka under lock ca 8 minuter. Rör ned linfrögroddarna och servera genast med den mjölk du tål och tycker om.








4 kommentarer:

  1. Oj, den där äggsmörgåsen ser ju sååå god ut! Läser en massa hälsotips nuförtiden och kom över en intressant föreläsning om D-vitamin (från Immun-tjejerna) och D-vitamin verkar vara en nyckel till att må bättre och återhämta sig från det mesta... Här är en länk till föreläsningen, den är 1 timme, men det var spännande att lyssna och se om man vill :)

    http://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw&feature=player_embedded

    SvaraRadera
  2. Tack Therése! Jag har hört Mats Humble - som är en av de mest kunniga experterna på området - live, och det var väldigt intressant. Efter det äter jag faktiskt dagligen D-vitamintillskott under vinterhalvåret. Senast idag pratade läkaren Stefan Branth om vikten av D-vitamin i TV hos Malou. Ni som inte hört MH, gå gärna i på länken som Therése angivit, eller läs mer på nätet. Och snart kommer den riktiga solen tackochlov fram, och vi kan bilda eget D-vitamin!! Fet fisk, kantareller och äggula är också finfina D-vitaminkällor.

    SvaraRadera
  3. Vilken superfrukost :) Nyttigt och gott!!

    / Jenny
    http://minbebis.com/blogg/jennysmatblogg/

    SvaraRadera
  4. Visst är det härligt när maten är BÅDE nyttig och god, och det är faktiskt den här frukosten, som ger energi i många timmar! Roligt att du tittade in hos mig. Välkommen tillbaka, och ha det så bra!

    SvaraRadera