fredag 3 februari 2012

Frukost igen - banansmakande amaranthflingegröt med blåbär och sojamjölk



Det finns så otroligt många roliga flingor och gryner som man kan koka gröt på, så inte behöver frukosten bli enahanda och långtråkig inte! Den här gången kokade jag min frukostgröt på amarantflingor. Amaranth är ett pyttelitet, otroligt näringsrikt och fiberrikt frö som härstammar från Sydamerika, och som man där har använt i tusentals år. Det är släkt med quinoan. Amaranth innehåller protein, bra fetter, och mycket mineraler, bl a järn och kalcium. Det finns som frö, flingor och mjöl, och ibland kan man också hitta "puffad" amaranth som man kan ha i mysli t ex. Du hittar produkterna i välsorterade hälsokostbutiker eller livsmedelsbutiker och på nätet.

Här kokade jag gröt på flingorna och förbättrade smaken med lite fruktpulver av banan (köpt på Immun) plus torkade linfrögroddar. Amaranthgröten i sig själv är nämligen inte så upphetsande, nästan med en liten bitter anstrykning. Men med förstärkning av bananpulvret och linfrögroddarna, och med sällskap av färska blåbär och sojamjölk blev det riktigt gott! Mackan - gjord av mitt favoritbröd framför andra -  fick pålägg av sardiner i tomatsås + klippt krasse. Kaffe? Självklart!!!! Jag vill ju inte gå omkring som en vandrande vålnad hela dagen!

3/4 dl amaranthflingor - knappt
1½ dl vatten - lite drygt
1 msk bananpulver
½ msk torkade linfrögroddar

Blanda amaranthflingor och vatten och småkoka på svag värme ca 5 minuter. Rör ibland så det inte bränner fast. Vispa ned bananpulvret och linfrögroddarna, och servera genast med den mjölk du önskar/tål och med valfria bär.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar