måndag 18 oktober 2010

Kjerstis supernyttiga piggelinmysli

Förutom av choklad, blir man piggare av att äta rätt sorts mat. Kroppen behöver bra byggmaterial för att "gå runt" helt enkelt. Att äta en bra frukost t ex gör att ämnesomsättningen "kickar igång", man orkar mer, och man hyfsar dessutom midjemåttet. Massor med undersökningar visar att människor som äter frukost har lättare att hålla vikten. Så unna Dig en bra morgonstart, det tar faktiskt inte så lång tid att hälla upp lite fil eller yoghurt och toppa med några matskedar mysli. Den här innehåller mängder med nyttigheter, vitaminer, mineraler, fibrer och bra fettsyror. Jag brukar med jämna mellanrum leverera den till döttrar och svärsöner, och den har en strykande åtgång.. Grundkonceptet är detsamma, men jag varierar med bär/frukt. Gojibär kommer från Indien och lär vara proppfullt av nyttigheter. Inkabär kommer från Sydamerika och är också ett s k superbär. Båda finns numera  i välsorterade livsmedelsaffärer och hälsokostaffärer. Berberis är ett annat lite annorlunda bär, smakar lite som lingon. Torkade mullbär börjar också dyka upp på butikshyllorna. Försök gärna få tag på kravingredienser. Om Du tål gluten kan Du använda dinkelflingor, rågflingor eller kornflingor.

15 dl flingor (havreflingor, boveteflingor, quinoaflingor eller hirsflingor, el en blandning)
2 dl havrekli
2 - 3 dl mandel
2 - 3 dl naturella cashewnötter
3 dl solrosfrön
3 dl pumpafrön
3 dl kokos
1 dl skalade hampfrön (hälsokostaffären eller via nätet) – kan uteslutas
1 dl ljusa, krossade linfrön (vanliga mörka går också bra)
1 dl linfrögroddar (välsorterad hälsokostaffär)
1 dl nyponmjöl
2 dl vatten
¼ dl rapsolja, avocadoolja, mandelolja eller kokosolja
¼ dl agavesirap eller flytande honung
1½ - 2 dl torkade gojibär
1½ - 2 dl torkade inkabär
(alternativt andra torkade bär/frukter, tranbär/blåbär, aprikoser, dadlar, körsbär/äpplen eller russin/äpplen)

Grovhacka mandeln och cashewnötterna. Blanda den, flingor, kli, solrosfrön, kokos och pumpafrön i en stor bunke.
Blanda vatten, olja och sirap/honung, och rör ned i grynblandningen. Blanda runt ordentligt (lättast med rena händer) så att allt blir väl blandat. Bred ut i en eller två långpannor, och låt stå ca 20 - 30 minuter för att suga åt sig vätskan. Rosta i 200 graders ugnsvärme ca 25 - 30 minuter (tar längre tid om du har allt i en långpanna). Vänd och blanda runt 3 – 4 gånger under tiden. Obs, ventilen eller ugnsluckan öppen så att fukten kan dunsta! Låt svalna och blanda ned  hampafrön, nyponmjöl, linfrön, linfrögroddar samt gojibär/inkabär, alternativt annan bär/fruktblandning. Smula sönder ev klumpar som bildats. Låt ligga kvar i långpannan och torka över natten, och förpacka sedan i lufttät burk.



3 kommentarer:

  1. Den goda myslin har jag avnjutit många gånger, smaskens :)
    Förresten, har du sett att du numera även är registrerad på matbloggstoppen?!

    SvaraRadera
  2. Den här müslin är lätt världens godaste! Promise! Så testa den tycker jag!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset! Verkar jättegod!!!

    SvaraRadera