söndag 14 augusti 2011

Glutenfria surdegsbaguetter med aprikoser, solroskärnor och melonkärnor


För en tid sedan läste jag i en tidning att det är högsta mode bland Hollywoodstjärnor att undvika gluten, och att det också blivit trendigt bland  s k kändisar här hemma - även om man inte är glutenintolerant. Det tycker jag förstås är att ta i! Det positiva det kan föra med sig är väl att det kommer alltfler och bättre glutenfria produkter för oss som verkligen behöver det.

För någon månad sedan såg jag en blänkare i en tidning - Matmagasinet för övrigt -  om ett nytt glutenfritt surdegspulver från Finax. Sen dess har jag jagat pulvret ifråga, och dammsugit i stort sett hela Uppsala för att hitta det -  utan resultat. På vår Ölandssemester hittade jag det! I en ICA-butik i Borgholm. Hem och prova! Det blev de här baguetterna, som blev så goda att hela familjen glatt mumsade i sig dem. Tredje och fjärde dagen fräschade jag upp dem i ugnen några minuter, och då blev de som nya igen.
Enligt Finax konsumentkontakt som jag mailade, ska pulvret finnas på CityGross och i de flesta ICA-butiker. Be din handlare ta hem det annars!


5 dl äppelmust - vatten går också bra
50 g färsk jäst
1 msk flytande honung
½ dl melonkärnor, ca 30 g
½ dl solroskärnor, ca 30 g
50 g aprikoser
3 msk surdegspulver (Finax)
2 tsk fiberhusk
1 tsk salt
ca 350 - 400 g Jyttemjöl original ( blå påse) - alternativt hälften rårismjöl och hälften ljust bovetemjöl

Ljumma musten till ca 32 - 35 grader, och lös upp jästen i den. Tillsätt honung, melonkärnor, solroskärnor och finstrimlade aprikoser, och rör om.
Blanda merparten av mjölet - men spar någon deciliter till utbakning -  med fiberhusk, surdegspulver och salt, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång. Arbeta degen på lågt varvtal minst 10 minuter.
Täck över med bakduk, och låt jäsa 1½ timme.
Kör igång maskinen igen på lågt varvtal, och tillsätt ev lite mer mjöl om degen verkar mycket kladdig.
Ta upp på bakbordet - väl Jyttemjölat -  och knåda igenom degen ordentligt.
Dela i tre delar, och forma med lätta händer avlånga baguetter. Skär några snitt med vass kniv i baguetterna.
Låt jäsa ytterligare en halvtimme, pensla med lite ljummet vatten, och grädda sedan i 200 graders ugnsvärme ca 25 - 30 minuter.
Låt svalna på galler, utan bakduk om du vill ha en trevlig skorpa på brödet.







Översta och understa bilden är Josefin upphovskvinna till.

11 kommentarer:

  1. Glutenallergiker är jag inte, men dina baguetter ser väldigt goda ut ändå! Vad mumsigt med melonkärnor och aprikoser i!

    SvaraRadera
  2. Jag var väl den som mumsade i mig mest skulle jag tro :) Himla gullig bild på dig också :)

    SvaraRadera
  3. Vilken fin bild på dig!

    SvaraRadera
  4. Så fina de blev! Jag har en sån surdegspuleverpåse hemma som jag inte öppnat och använt än...

    SvaraRadera
  5. Tack allihop! Alexandra, du kan ju göra vanliga surdegsbaguetter med aprikoser och melonkärnor. Det borde ju gå att ha det glutenfria surdegspulvret även till vanligt bröd om du inte har egen färdig surdeg.
    Therése, sätt igång och baka! Jag hoppas du inte ska bli besviken.

    SvaraRadera
  6. Du är världens sötaste mamma!

    SvaraRadera
  7. Åh, jag har också en såndär surdegspåse här hemma som jag inte testat än. Tror du Sempers mix fungerar lika bra som Jyttemjölet?

    SvaraRadera
  8. Hej Ida! Jag har faktiskt ingen aning, har ingen erfarenhet av att baka med Sempers mixer. Jag försöker baka med så rena, och naturliga ingredienser som möjligt, och då tycker jag att Jyttemjölet är bra. Du kan väl testa med en liten sats helt enkelt. Endera dagen kommer ytterligare ett glutenfritt surdegsrecept på formbröd med bovetemjöl och rårismjöl. Om du vill kan du ju vänta på det och se om det verkar vara något för dig. Bakade det igår och det blev jättebra! Må så gott!
    PS Kul att du är rödhårig! Jag gillar den sorten! Mina 3 döttrar är alla rödhåriga. DS

    SvaraRadera
  9. Oj Kjersti, vilket bröd!! Jag hade inte många rätt på ingredienserna hemma när jag började baka tidigt i morse. Melonkärnor blev pumpakärnor och aprikoser blev fikon. Men det gick ändå! Fantastiskt vad luftigt och fint det blev och vad smidig degen var att arbeta med. Maken blev salig han också!
    Jag fick ha i lite mer mjöl än du använt nu när jag använde Sempers mix. Är det ok om jag lägger upp receptet?, om än modifierat utifrån hur jag gjorde med Sempers mix och med de grejer jag hade hemma.
    Såg förresten att ni varit på Öland, där har jag tillbringat många långa somrar i min barndom. Nästa gång du åker dit för du testa öländska kroppkakor. Hos Ninnis kroppkakebod i Källa får man dem alltid glutenfria!

    SvaraRadera
  10. Hej igen! Så jätteroligt att brödet blev så bra! Det är ju det som är så fiffigt med recept att man inte behöver följa dem till punkt och pricka, utan kan improvisera med det man har hemma - när man väl fått idéerna och inspirationen. Det är klart du får lägga upp ditt eget recept. Du kan ju - om du vill - länka till mig. Om man nu vill göra på mitt sätt.
    Tack för tipset om Öland! Vi hann inte med kroppkakeätning den här gången, men Öland är definitivt värt att återvända till. Ha en fortsatt bra helg!

    SvaraRadera