Livet består ju mest av vardagar (kanske tur det!), och man kan inte äta lyxmat varje dag. Men man kan alltid göra vardagsmaten lite festligare med någon rolig krydda eller annan smaksättning. Den här pajen åt vi en alldeles vanlig tisdag, när det blev fler än vi två "gamlingar" vid middagsbordet, och en inventering av vad som fanns i huset blev nödvändig. Fryst broccoli har jag alltid hemma, liksom parmesanost och soltorkade tomater, och tursamt nog fanns det också ett paket med bra korv i frysen, så det ordnade sig.
Sallad från det egna landet, förstärkt med en avocado och lite god dressing, fick komplettera. Att solen sedan sken, och att vi kunde sitta ute i trädgården, gjorde att det nästan kändes som en fest!
Vegetarianer kan byta grillkorven till vegetarisk korv av valfritt slag.
Om du inte har glutenbekymmer tar du bara din vanliga pajdeg. Så här gjorde jag.
3 dl Jyttemjöl
100 g LF smör eller mjölkfritt margarin
½ dl LF yoghurt eller sojayoghurt
2 msk iskallt vatten
500 g frysta broccolibuketter - färsk går naturligtvis jättebra, men det hade jag inte hemma
4 grillkorvar av bra kvalitet och med hög köttmängd - alternativt vegetarisk korv
½ - 1 dl soltorkade körsbärstomater
5 ägg
3 dl matgrädde eller någon alternativ grädde
1 dl LF mjölk eller alternativ mjölk
2 msk Dijonnaise
1 msk California Fancy Blend från The Spice Tree (paprika, tomat, vitlök, purjolök, persilja, salt, socker, dragon, peppar)
ca 75 g nyriven parmesanost - uteslut om du inte tål mjölkprodukter
Kör ihop pajdegen i matberedare, tryck ut den i en smord, låg pajform, och ställ in i kylskåpet att stadga till sig ca en halvtimme. Nagga botten, klä kanten med folie, och förgrädda pajskalet ca 12 - 15 minuter i 200 graders ugnsvärme. Ta bort folien efter halva tiden.
Förbered under tiden fyllningen.
Förväll broccolin hastigt några minuter i lättsaltat kokande vatten.
Slanta korven, och fräs den några minuter i lite olja i en stekpanna.
Riv osten.
Fördela broccoli, korv, soltorkade tomater och riven ost i pajskalet. Strö över kryddan.
Vispa ihop ägg, grädde/mjölk och Dijonnaise, och häll äggsmeten över pajen.
Fortsätt grädda i samma ugnstemperatur ca en halvtimme.
Det var en riktig goding! Korvpaj är kul!
SvaraRadera