fredag 1 juli 2011

Ört- och vitlöksdoftande krutonger



Tänk att det redan har gått trettio dagar sedan första sommardagen! Det känns nästan ofattbart att det har gått så fort. Jag har redan varit med om så mycket roligt med bröllop och midsommarbesök i Luleå, och än har vi ju många sommardagar kvar!

Det här är ett jättebra sätt att ta tillvara gammalt bröd på. Krutongerna kan användas till soppor av olika slag, men även till sallad. Jag måste ha gjort alldeles för många släta semmelbullar i våras - alternativt ätit för få semlor - för det fanns ytterligare ett par i frysen. Dem halvtinade jag, skar bort det yttersta av skorpan, skar i tärningar, och blandade med vitlöks- och örtolja innan de fick rostas frasiga i ugnen. Mina bullar innehöll ju både lite socker och kardemumma, vilket gjorde mig lite tveksam, men det gjorde inget alls, och gjorde inte smaken sämre på något vis. Jättegoda blev de! Eftersom bullarna var runda blev krutongerna lite ojämna i utseendet, men det gjorde inte heller något i mitt tycke.
Har du gammalt lantbröd eller ljust formbröd så är det perfekt. Det får inte vara för färskt bara, då är det svårt att få fina och jämna krutonger.
Du använder vanligt eller glutenfritt bröd, vilket som passar dig bäst. Du kan naturligtvis också använda andra kryddor om du föredrar det.

150 g dagsgammalt - minst - ljust bröd
1 dl raps eller olivolja av jungfrukvalitet
2 vitlöksklyftor
½ msk torkad, smulad oregano
½ msk torkad, smulad basilika
½ tsk havssalt eller Himalayasalt

Skär brödet i tärningar, och lägg det i en skål.
Pressa ned vitlöken i oljan, och blanda också ned kryddor och salt.
Slå oljan över brödtärningarna, och blanda runt försiktigt så det kommer åt allt bröd.
Låt stå en halvtimme så all örtolja sugs in i brödet.
Bred ut brödtärningarna på en plåt, på bakplåtspapper, och rosta dem frasiga och gyllenbruna i ugnen, ca 10 - 12 minuter på 225 graders ugnsvärme. Blanda runt någon gång under tiden.
Låt svalna.









1 kommentar: