måndag 25 juli 2011

Zucchinikaka med ostkakefeeling - gluten- och mjölkfri



Dotter Josefin som var hemma och provsmakade tog den här bilden.

Mina zucchiniplantor är fortfarande ganska små och ynkliga, men det är nog många av er som redan har egen zucchini i sina växthus eller trädgårdar. Annars finns det fin att köpa på torget eller i butikerna. Här är ett bra sätt att ta tillvara zucchinin på. En god, gluten- och mjölkfri "kaka" med lite ostkakefeeling. Passar bra som efterrätt efter en lättare soppmiddag t ex, med sylt eller mosade bär. Vi åt jordgubbar till, mixade med bara en aning kokossocker den ena dagen, och god svartvinbärssylt den andra. Mums! Den som tål vanlig mjölk kan unna sig en liten gräddklick till också.

Jag tog den mindre mängden socker, vilket jag tyckte var alldeles lagom, men i vanlig ordning tyckte maken att det kunde vara lite sötare. Om du vet med dig att du uppskattar när det är lite mer sötma, så ta den större mängden socker.

Om du inte har några allergiproblem kan du byta havremjöl/bovetemjöl mot vanligt vetemjöl, och alternativmjölken/grädden till vanlig matgrädde eller mjölk.

450 - 500 g zucchini
2 ägg
½ - 3/4 dl kokossocker - kan bytas mot rårörsocker eller ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mandelmjöl
½ dl havremjöl eller bovetemjöl
1 - 2 bittermandel - jag tog en ganska stor
1½ dl havremjölk/grädde, rismjölk, sojamjölk eller mandelmjölk  

Skala zucchinin och skär i mindre bitar. Ta bort om det är mycket stora kärnor, men annars behövs inte det.
Lägg bitarna i en kastrull, och häll på vatten så det knappt täcker. Koka upp och låt småkoka ca 8 - 10 minuter. Häll av vattnet, och mosa med en potatisstöt t ex. Låt massan rinna av väl i en sil, annars kan det bli för plaskigt.
Vispa ägg, vaniljsocker och kokossocker luftigt.
Rör ned zucchinimoset, mandelmjöl, havremjöl/bovetemjöl, riven bittermandel och mjölk/grädde, och häll i en väl smord ugnsfast form.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 30 - 35 minuter.
Servera ljummen med bär eller sylt.









1 kommentar:

  1. Spännande - ett nytt alternativ till morotskakan! Synd att jag hann åka hem innan den där blev till :)

    SvaraRadera