När jag skulle plocka upp mitt paket med glutenfria digestivekex till min "glutenkollega" och mig i samband med bröllopsbrunchen blev jag ganska snopen. Någon hade tydligen gått bärsärkagång bland butikshyllorna för det fanns inte ett enda helt kex i förpackningen! Jag var starkt benägen att slänga alltihop i soporna, men hejdade mig och ställde undan paketet.
Nu blev det i stället efter en titt i kylskåp och skafferi något slags cheesecake. Som smaksättning tog jag min jordgubbsrabarbersylt som det fanns lite kvar av. Du kan förstås ta annan sylt som du har hemma. Ricottan kan bytas mot annan färskost, ev sojabaserad. Byt då också smöret mot mjölkfritt margarin, och grädden mot någon alternativgrädde. Om du tar vanligt socker i stället för muscovadosocker och vanligt vaniljsocker i stället för det av rörsocker, blir fyllningen ljusare - men kanske ett snäpp mindre hälsosam.
1 paket glutenfria digestivekex - eller motsvarande mängd vanliga om du inte är glutenintolerant
35 g valnötter - kan bytas mot mandel eller andra nötter
80 g vanligt eller LF smör
150 g Ricotta
3 ägg
1 dl vispgrädde
½ dl ljust muscovadosocker
1 msk vaniljsocker - jag tog mitt ekologiska av rörsocker
1 dl jordgubbsrabarbersylt
jordgubbar till garnering + ev lite florsocker att pudra över
Mixa kexen tillsammans med valnötterna till ett fint mjöl.
Tillsätt kylskåpskallt smör i kuber, och kör ihop till en massa.
Tryck ut massan i en form med löstagbar botten. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten, och smörj också formens kanter lätt. Tryck ut degen ca 2 cm upp på kanterna. Ställ i frysen 15 - 30 minuter så håller formen bättre och degen kasar inte ned när du gräddar den.
Grädda botten i 200 graders ugnsvärme, ca 10 minuter.
Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen, och häll i det förgräddade skalet.
Fortsätt grädda i samma temperatur ca 20 - 25 minuter, tills smeten stannat.
Låt svalna, och garnera efter tycke och smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar