måndag 4 juli 2011

Gluten- och mjölkfritt fruktbröd med havre och chiamjöl



Bikarbonatbröd är behändigt att baka eftersom det varken behöver knådas eller ha tid att jäsa, utan kan stoppas direkt i ugnen. Bara att röra ihop och hälla i formen. Här har jag gjort ett både glutenfritt och mjölkfritt formbröd med massor av frukt i. Eftersom jag inte använde någon yoghurt i brödet, och bikarbonat behöver syra för att jäsa använde jag i stället citronsaft. Du kan byta ut vatten + citronsaft mot yoghurt om du hellre önskar det.
Chiamjöl är väldigt näringsrikt, och gör också att brödet håller ihop bättre och blir saftigare. Om du inte har det hemma kan du pröva med Fibrex i stället.
Brödet blev supergott! Mums med lite smör och en skiva ost till eftermiddagsteet.

3 dl bovetemjöl
3 dl havremjöl, fullkorn
2 dl havregryn - Saltå Kvarns eller Sempers rena havre
2 msk chiamjöl
1 tsk salt - jag tog Himalayasalt
2 tsk bikarbonat
2 tsk fiberhusk
75g torkade fikon
75 g torkade aprikoser
75 g gula russin
35 g = ca ½ dl flytande kokosolja - kan bytas mot rapsolja
3/4 dl pressad citronsaft
5 dl vatten

Ta bort fästet på fikonen, och strimla dem och aprikoserna fint.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
Tillsätt olja, citronsaft och vatten, och blanda väl. Låt stå och svälla ca 5 minuter - både husk och chiamjöl suger upp mycket vätska.
Rör om ordentligt på nytt, och häll degen i en väl smord form på ca 1½ liter.
Grädda längst ned i ugnen på 175 graders ugnsvärme en timme och en kvart.
Stjälp försiktigt ut brödet ur formen, och grädda ytterligare en halvtimme utan form.
Låt svalna väl inlindat i bakdukar, och låt kallna helt innan du skär i det.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar