lördag 4 juni 2011

Köttfärsgratäng med aubergine, zucchini och smakrik ostsås

Inspirerad av vår Kretaresa tidigare i vår, bjöd jag familjen på den här köttfärsgratängen, som väl egentligen är en slags moussaka. Vanligtvis har man vit sås smaksatt med ost i moussaka, men eftersom jag skulle göra en glutenfri variant blev det bara yoghurt med två sorters smulad och riven getost i.
Om man vill göra gratängen ännu matigare kan man också ha kokt, skivad potatis i den. Om man bara håller sig till grönsaker blir det en utmärkt LCHF-rätt. Inga kolhydrater så långt ögat når!

Gratängen är som sagt glutenfri, men det är svårt att göra den helt mjölkfri. Crème fraichen kan bytas ut mot sojaalternativ visserligen, men osten är svår att ersätta. Jag använde bara getost, eftersom jag har lättare att tåla den. Du kanske också klarar get- eller fårost, ofta är det så även om man har svårt att smälta komjölksprodukter.

Vegetarianer byter lammfärsen mot quorn- eller sojaalternativ.

Huruvida man ska salta auberginen före tillagning verkar vara en tvistefråga. I en del recept står det att man ska göra det, i en del står det inte. Petros på Botaniska Trädgården på Kreta tittade på mig som om jag vore ett UFO när jag frågade om det. Han hade aldrig hört talas om det. Jag brukar i alla fall oftast göra det.
Eftersom vi var många runt bordet dubblade jag satsen på min gratäng.

450 - 500 g lammfärs
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
250 g krossade tomater (½ tetra)
½ dl tomatpuré
salt, svartpeppar
1 tsk torkad, smulad timjan
1 tsk torkad, smulad oregano
1 tsk torkad, smulad basilika
olivolja

2 små zucchini
2 små aubergine
( 2 - 3 kokta, kalla potatisar)
ca 200 g grekisk yoghurt
ca 75 g getost av typen Fetaost
50 g färskriven pecorino

Börja med köttfärssåsen. Skala och hacka lök och vitlök, och fräs den glansig i olivolja. Tillsätt färsen, och fräs den grå och smulig på hög värme.
Tillsätt tomater, tomatpuré, salt, peppar och kryddor, och låt såsen koka ihop under lock ca en halvtimme. Koka utan lock ytterligare tio minuter, så såsen inte blir för rinnig. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor. Ska smaka rejält mustigt. Ställ åt sidan.

Skiva auberginen och strö över salt. Låt dra en halvtimme, och skölj sedan av skivorna och torka dem.
Skiva även zucchinin. Pensla skivorna med olivolja, och låt dem mjukna i 200 graders ugnsvärme ca 15 minuter. Alternativt, stek både aubergine och zucchini halvmjuka i rikligt med olivolja.
Skiva potatisen om du väljer att ha det i gratängen.
Rör ihop yoghurten med osten.
Smörj en ugnssäker form, och bottna med aubergine och zucchiniskivor (och ev potatisskivor). Bred över hälften av köttfärsröran,  och därefter hälften av oströran. Upprepa ytterligare ett varv.
Gratinera i ugnen, 225 graders, ca 20 - 25 minuter tills gratängen fått fin färg.
Låt gratängen stå 10 minuter och "stadga till sig". Servera med sallad och ev tzatziki.








5 kommentarer:

  1. Igår lagade vi den här rätten hemma hos oss tack vare din inspiration! Storasyster (4½ år) var först skeptisk: "jag gillar inte aubergine!", men när vi började röra ihop såsen lät det annorlunda. Hon hade egentligen tänkt sig att äta ostsåsen direkt ur skålen innan jag hann lägga ner den i gratängen. Och när vi skulle lägga ihop gratängen och hon såg köttfärssåsen utbrast hon: "det här doftar underbart!" och fortsatte sen att prata om hur väldigt god gratängen skulle bli. När maten väl var klar fick jag ta bort aubergine och zucchini ur hennes portion, men resten fick mycket väl godkänt! :-)

    SvaraRadera
  2. Tack, Anna! Åh så glad jag blir!! Det är så kul att få veta när någon testar mina recept, och att de fungerar. Tösen lär sig säkert att äta aubergine och zucchini också så småningom. Roligt att det andra slank ned!

    SvaraRadera
  3. Nu har maken också hunnit smaka (det blev en stor gratäng som räckte till tre måltide för oss) och han är också helt lyrisk! Jättebra alternativ till lasagne för oss som drar ner på kolhydraterna. Tack igen!

    SvaraRadera