måndag 20 juni 2011

Småmaränger ca 175 st - glutenfria förstås



Min mamma bakade världens godaste maränger! Ibland när hon kom och hälsade på hade hon en burk med sig som vi antingen hade till kaffet eller gjorde marängsviss av. Varför frågade jag inte efter receptet medan tid var? Jag har ingen aning om hur hon gjorde, bara att de var torra och krispiga utanpå och härligt mjuksega inuti. Ni som är unga, fråga era mammor och pappor efter receptet på era favoriträtter! Och ni som är lite äldre, tjuvhåll inte på recepten utan dela med er till barn och barnbarn! Rätt vad det är kan det vara för sent!

Marängtårtor har jag gjort några i mitt liv, men det var väldigt länge sedan jag gjorde små maränger. En orsak är naturligtvis att jag försöker att minimera sockerkonsumtionen här i huset, och maränger är ju bland det sötaste man kan stoppa i sig. Nu var det i alla fall dags. Minimaränger att dekorera bröllopstårtorna med. Ett tag när stressen var som störst tänkte jag beställa på ett konditori, men höll på att dimpa när jag hörde priset! 2,50 - 3,50 styck. Nog finns det bättre saker att lägga pengarna på! Någon som är bättre än jag på matematik kanske kan räkna ut styckepriset på mina maränger! Det gick geshwindt när jag satte igång, och inte var det svårt heller. De hade säkert blivit jämnare och finare hos konditorn, men varför måste allt vara så perfekt här i livet! Det ojämna och tilltufsade har också sin charm. Shabby chicmaränger skulle man kunna säga! Ca 175 små sötnosar blev det!

Josefin och Anders hade önskat hallonmoussetårtor till sitt bröllop. Receptet på dem hittar du här. Med tillägg alltså av ca 20 maränger per tårta.


4 kylskåpskalla äggvitor
2 dl socker
2 krm vitvinsvinäger - jag tog min fina Chardonnayvinäger från Oil & Vinegar

Vispa äggvitorna riktigt, riktigt hårt - i en absolut ren och torr bunke, och med likaledes ren och torr visp. Se till att inget av äggulan följer med.
Tillsätt vinägern och vispa lite till.
Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa kraftigt mellan varje gång. När allt socker är i, vispa ett tag till. Marängsmeten ska bli riktigt styv och blank, och bunken ska kunna gå att hålla upp och ned.
Fyll en sprits med smeten, och spritsa ut små toppar på bakpappersklädd plåt. Låt stå och torka en halvtimme, och grädda sedan marängerna en och en halv timme i 100 graders ugnsvärme.
Låt kallna på plåten.
Förvara torrt och luftigt.






Som ni ser är brudparet på bröllopstårtan förvillande lika det äkta brudparet. De är specialgjorda efter bild på bröllopsutstyrseln.

4 kommentarer:

  1. Min farmor bakade också såna jättegoda maränger, men jag hann heller inte få hennes recept innan hon dog för elva år sen. Däremot var jag med henne och bakade andra sorters kakor ganska ofta, för hon ville föra vidare sina recept. Men jag undrar var hennes receptsamling finns... Det ska jag fråga farfar nästa gång jag träffar honom! Hoppas du får en trevlig vecka!

    SvaraRadera
  2. Gör det! Gamla receptsamlingar är en ovärderlig skatt! Ha en fin vecka du också!

    SvaraRadera
  3. Den där tårtan är bland det godaste jag ätit!

    SvaraRadera
  4. Tack, Erika! Jag är glad över att de blev så lyckade!

    SvaraRadera