söndag 12 juni 2011

Coleslaw à la Kallesta
Vilken sommarvärme vi har fått! T o m jag, som är en sommarmänniska och gillar värme är alldeles schack matt! Igår hade vi drygt 31 grader i skuggan, och det var skönast att sitta i trädgården och lata sig. Idag hänger åskan i luften. Mat måste man ju ha ändå. Det blev grillade hamburgare och en god och lite annorlunda coleslaw.

Rättika är en grönsak, som inte används så jätteofta här i Sverige. Däremot är den vanlig i asiatisk matlagning. Den har en mild smak, liknande rädisa, och är också släkting till den, om än betydligt större. Den kan bli uppemot en halvmeter lång. Den innehåller en hel del C-vitamin, liksom kalcium och kalium, och är god att blanda i en coleslaw tillsammans med vitkål och morötter. Som alltid är det godast om du kan få tag på ekologiska grönsaker.
Om du har svårt att tolerera rå kål - vilket är ganska vanligt - kan du hastigt lägga grönsaksrivet i kokande, lättsaltat vatten. Bara så det slaknar en aning. Kyl genast i iskallt vatten - gärna med isbitar i - och låt rinna av mycket väl innan du blandar ned crème fraichen. Coleslawen kan annars bli lite vattning. Den blir förstås inte lika krispigt fräsch på det sättet, men som sagt, ett alternativ för känsliga magar.

Om du inte tål mjölk tar du en sojabaserad crème fraiche och smaksätter med någon rolig kryddblandning, senap, eller något annat som du tycker om.

250 g färsk vitkål
250 g morötter
100 g rättika
1 burk smaksatt crème fraiche - jag tog den med getost, honung och rosmarin
1 pressad vitlöksklyfta
vitlökssalt, svartpeppar
ev lite extra färsk rosmarin

Strimla vitkålen, och skala och grovriv morötterna och rättikan.
Rör ihop crème fraiche, vitlök, salt och peppar, och vänd ned rivet. Blanda väl, och ställ gärna kallt någon timme så att smaken hinner utvecklas. Hacka ev över lite färsk rosmarin.
Kvarna över lite svartpeppar och servera till grillade hamburgare eller kyckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar