torsdag 9 juni 2011

Konstiga ingredienser?


Idag har det varit trassel med datorn. Jag vet inte om det är Blogger som spökar igen, eller om det är något annat. Jag har varken kommit framåt eller bakåt, men nu verkar det vara OK igen. Nytt försök.
Jag har fått några signaler om att en del tycker att jag har så många "konstiga ingredienser" i mina recept, att det inte ens är någon idé att gå in på bloggen eftersom det ändå inte går att laga det jag föreslår. Dessutom tycker en del att det är svårt att få tag på ingredienserna. Det gör mig lite förvånad. Tycker ni verkligen att det är illa?? Okej, kokossocker, agavesirap, bärpulver, linfrögroddar, chiapulver och olika kryddblandningar och smaksatta balsamvinäger kanske inte finns som basvara i alla hem, men inte är det väl väldigt konstigt? Dessutom varvar jag ju med alldeles vanliga recept utan några "konstigheter" alls. Jag försöker hitta en bra mix mellan nytt och gammalt, nyttigt och sånt som kanske är lite mindre nyttigt. Jag bjuder helt enkelt på det som lagas och äts här hemma. Förresten, det som verkar lite nytt och udda idag, finns snart i varje butik! För bara något år sedan visste knappast någon vad gojibär eller acaibär var, men nu finns de i varenda Coop eller ICA-butik med självaktning. Du får väldigt gärna komma med synpunkter på det här om du har lust och tid!

Jag är medveten om att jag är pigg på att pröva nya produkter - i synnerhet om det lutar åt det hälsosamma hållet - och jag tycker det är kul att klura ut nya recept, men jag försöker ju också för det mesta ge olika alternativ. Jag vill helt enkelt försöka inspirera dig till att ibland våga pröva lite nytt, och inte bara traska runt i de gamla vanliga mathjulspåren. Kan jag dessutom bidra till att du äter lite nyttigare och kanske t o m mår lite bättre är jag mer än nöjd. De flesta ingredienser som kan verka lite udda kan man köpa på nätet, och bor man i Stockholm eller andra större städer finns det många välsorterade hälsokostbutiker där man kan hitta det mesta. Några favoriter i Stockholm är Lifeland på Norrtullsgatan, Örtagubben på Odengatan, Götgatsbackens Hälsokost på Götgatan och Blueberry på Sibyllegatan.
Vill man fika med hälsoförtecken kan man gärna styra kosan till Blueberry i PUB-huset. De öppnade för två veckor sedan, och där finns allt möjligt gott, sallader, de mest fantastiska smoothies, smörgåsar, nyttiga bakverk m m. Igår på Stockholmsbesök fikade jag där, och åt en jättegod glutenfri brownie gjord på svarta bönor och kakao. Det tyckte t o m jag var lite konstigt, men något jag varmt kan rekommendera. Till det härligt kryddigt yogite.

Det senaste tillskottet i kategorin "konstiga produkter i mitt skafferi" är en ljuvlig yaconsirap. Mer om det berättar jag i morgon, då ni också får recept på hälsosamma chokladbollar. Vill du göra "vanliga" chokladbollar enligt ett gammalt beprövat recept gör du naturligtvis det!

11 kommentarer:

 1. Du måste fortsätta skapa med konstigheter!!!!
  Det är ju genom dig min familj får ständigt bättre och bättre mat.
  Och du som tycker det är konstigt - häng med på äventyret istället!

  SvaraRadera
 2. Det är ju poängen med din blogg...att du testar nya saker och tipsar om det! På det viset fick jag tips om Mandelmjöl, som jag nu har beställt och fått hem! :)

  Dessutom tål du ju inte gluten och då måste man ju hitta nya vägar att laga mat på.

  Angående bloggstrulet...jag hade lite i början efter avbrottet också. När du loggar in, kommer det upp en liten ruta, som frågar om du vill vara inloggad. Ta bort den bocken! Då försvann mina problem. Andra som har haft samma problem och deras försvann också!

  SvaraRadera
 3. Du inspirerar till mycket Mum, fortsätt med det! Puss

  SvaraRadera
 4. Hej. Det är inga konstigheter i din blogg. Bara nyheter. De flesta sakerna har jag hemma i mitt skafferi och av dig får jag inspiration att använda dom. Jag bor i Stockholm så det är inte svårt för mig att få tag på "konstiga" varor. Goodstore är min favoritaffär. Där hittar man en hel del till bra priser. Så sluta inte med dina recept.
  Ing-Britt

  SvaraRadera
 5. I dina inspirerande recept finns alltid alternativ till "vanliga" ingredienser. Bra för mig som gärna lagar din goda mat fast jag dricker mjölk, steker i smör, gillar smörgås, till och med en och annan vetebulle.

  Varje dag tittar jag i din blogg för att se vad du har för förslag, kollar huvudingrediens; kyckling, fisk, kött, soppor innan jag går och handlar. Bättre än att i affären plocka åt sig i all hast.

  SvaraRadera
 6. Jag håller HELT med kommentarerna här ovanför! Allt kan man ju hitta på nätet! OCH du ger alltid alternativ. Jag vill därmed tacka för en underbar blogg som fått mig att börja baka igen!! Senast igår då blev det bröd med katrinplommon! Jättegott! Så fortsätt som du gör!!

  SvaraRadera
 7. Tack snälla rara för era kommentarer och för att ni tagit er tid till det!!! Jamen då fortsätter jag väl att tuffa på ungefär som tidigare! Förresten, det finns ju helt otroligt många matbloggar, och allt kan ju inte passa alla. Ni som tycker att jag är för "konstig", jag hoppas ni hittar en blogg som passar just er. Ha det bra allihop, och var rädda om er!

  SvaraRadera
 8. Nämen, det finns ju konstiga människor där ute! Men som du säger passar det inte så finns det ju en massa andra matbloggar...
  Tycker din blogg är superbra och jag har fått upp ögonen för en massa spännande varor och inköpställen! Fortsätt med det!!!
  Bluberry i PUBhuset måste jag gå och kolla in! Tack för tipset!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 9. Tack snälla Therèse! Ha en härlig helg du också!

  SvaraRadera
 10. Nu är jag lite sen med att kommentera, men jag håller också med alla tidigare kommentarer! Jag tycker också att det är roligt att prova nya ingredienser och hos dig får jag inspiration och idéer om mycket jag inte provat tidigare, plus tips om webbutiker. Fortsätt så här! Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Tack goa Anna! Jag säger detsamma till dig! Du ger mig en hel del tips och idéer. Häromdagen var jag på en härlig ansiktsbehandling/massage efter tips från dig. Kram tillbaka och ha en riktigt skön helg!

  SvaraRadera