söndag 26 juni 2011

Drömrulltårta med vit Tobleronefyllning - glutenfri

Den här rulltårtan är perfekt att ha på lut i frysen för oväntade gäster som tittar in på spontanfika. Så här i sommar- och semestertider kan det bli en hel del sådant. Den går att skiva direkt från frysen, och tinar till lagom ättemperatur medan kaffet eller tevattnet kokar. Servera gärna tillsammans med sommarbär av något slag.

Sist jag var ute och flög köpte jag en jättestor vit Toblerone, och den kom till pass i fyllningen i stället för smörkräm som det vanligtvis brukar vara i drömrulltårta. Om du inte tål mjölk kan du byta till vit, mjölkfri choklad och någon alternativgrädde. Eller göra en "smörkräm" förstås, på mjölkfritt margarin, florsocker och vaniljsocker, och ev hacka i någon mjölkfri choklad.

Den här rulltårtan är inte ett dugg nyttig. Bara god. Jag tänker inte låtsas något annat!


3 medelstora ägg
1½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao av god kvalitet
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljsocker 

Fyllning:
3/4 dl + 3/4 dl grädde
100 g vit Toblerone
1½ gelatinblad
ca 25 g finhackad vit Toblerone


Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, och sikta ned i äggsmeten.
Blanda försiktig, gärna med en degskrapa, och häll ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Jag brukar alltid olja bakplåtspappret lite med kokosolja för att rulltårtan lättare ska lossna.
Grädda ca 5 minuter i 225 graders ugnsvärme, sockra rikligt över hela ytan, och stjälp genast upp på smör- eller bakplåtspapper. Låt svalna helt.
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten, minst fem minuter.
Hetta upp hälften av grädden - obs får inte koka -  och hacka ned chokladen. Rör tills det smälter. Krama ur gelatinbladet, och låt det smälta ned i den varma chokladgrädden. Låt svalna och ställ in i kyl en stund.
Vispa den resterande grädden, rör ned chokladgrädden, och vispa till en fluffig smet. Ställ in i kylen ytterligare en stund att stelna lite grann så ddet blir lättare att bre.
Bred över rulltårtan, strö över den hackade chokladen, och rulla försiktigt ihop från kortsidan med hjälp av bakplåtspapperet. Kan spricka lite när du rullar, men tryck till med bakplåtspapperet så ordnar det sig. Ställ riktigt kallt, eller frys in rulltårtan.
3 kommentarer:

  1. Den är god, jag lovar! Superbra att ha i frysen till oväntade gäster som tittar in på sommarfika. Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Den är inte bara god! Den är helt otroligt god! Mums!

    SvaraRadera