tisdag 7 juni 2011

Djungel-Kjerstis Mangomarmelad - med vanilj och kanelÄntligen! Temat för Månadens Sötsak hos Theresia är utländskt, och vad kunde passa mig bättre! Jag som har en afrikansk själ, om än i en mycket svenskt bleksiktig förpackning. Mango är min favoritfrukt och starkt förknippad med min uppväxt i Kongo, där träden dignade av frukt, och det bara var att sätta tänderna i en mogen, gulgrönorangespräcklig frukt och äta så saften rann om hakan. Blev mangon en aning övermogen fick smaken en anstrykning av terpentin, men då var det bara att leta upp en ny frukt. Visserligen finns det nuförtiden färsk mango att tillgå i butikerna, men jag brukar oftast avstå från dem. Jag blir oftast besviken, för de är bara bleka kopior av hur en riktig mango ska smaka. Då är det bättre att köpa torkad eller fryst mango.

I Kongo åt vi alltid mangosylt till pannkakorna. Här har jag gjort något mittemellan sylt och marmelad av torkad mango och lime, som det också bara var att gå ut och plocka från träden. Marmeladen/sylten är mums även till ursvenska pannkakor, scones, eller varför inte glass. Den kan också användas till tårtfyllning, och är jättegod till mild dessertost. Den får bli mitt bidrag till Månadens Sötsak.

Mangon har en ganska speciell, intensivt söt smak, som verkligen förstärks när den torkas. Därför behövs inte så mycket socker. Om du vill ha mer syltkonsistens tar du lite mer vatten.
I den här marmeladen har jag använt två olika sorters torkad mango, en lite sötare, och en lite syrligare. Det blev två stora burkar av satsen.

Om du också uppskattar den speciella mangosmaken kanske du vill testa att göra egen mangochutney eller en mangoäppelkaka.


400 g torkad mango
10 dl vatten
saft av 2 limefrukter
1 vaniljstång
1 - 2 kanelstänger
1½ dl syltsocker

Ta isär och dela mangoskivorna och lägg i en kastrull. Slå på vattnet och pressa i limesaften.
Snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg ned den tillsammans med kanelstängerna - jag gillar kanel, så jag tog två stänger.
Lägg på lock och låt stå över natten.
Koka upp, och låt småkoka under lock ca tjugo minuter. Fiska upp vaniljstången och kanelstängerna, och mixa mangomassan grovt med stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt ev mer vatten om du vill ha mer syltig konsistens.
Tillsätt sockret, lägg ev tillbaka vaniljstång och kanel, koka upp och låt småkoka ca fem minuter. Rör så sockret löser sig och marmeladen inte bränns vid. Det sprätter, så inga barn i närheten!
Häll upp marmeladen/sylten på varma, torra burkar, eller frys sylten.


4 kommentarer:

 1. håller faktisk med de mango man köper i affärerna är inte alls goda. Men ibland kan det vara bättre än ingenting eller hur? hehe

  SvaraRadera
 2. Kanske. Men ofta blir man ju så besviken. De kan se fina ut på utsidan, och sedan inte smaka någonting alls! Den torkade mangon brukar däremot vara jättefin. Förutom till sylt och mango-chutney stoppar jag i den i köttgrytor. Den ger då både smak och "simmighet". Ha det bra, och lycka till med din nystartade blogg!

  SvaraRadera
 3. Åh, mangosylt låter görgött! Speciellt efter beskrivningen av din uppväxt. Så ljuvligt!

  Varje gång jag försöker mig på en köpt mango söker jag efter att få återuppleva ett smakminne av en solvarm mango från en marknad på Madeira för tjugo år sedan. Det är inte många gånger jag har lyckats...

  Jag har däremot aldrig ätit torkad mango (vad jag minns), men det ska jag definitivt testa nu. Får se vad mina pojkar tycker om mango till pannkakorna istället för tinade bitar i mellis-skålen. :)

  SvaraRadera
 4. Hej Jennie! Så kul om du vill testa att göra mangosylt/marmelad. Hoppas dina killar gillar den till pannkakorna. Jag bjöd marmeladen till dessertost vid brunchen som vi hade dagen efter min dotters bröllop (http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/06/brollopshelg.html), och den gjorde stor lycka.
  Ha en fortsatt skön sommar!

  SvaraRadera