Eftersom jag får sällskap i glutenfrigänget på det kommande bröllopet, försökte jag mig på att även göra en glutenfri variant på originalsnacksen som jag gjorde till de övriga gästerna. De blir lite smuligare och "kortare" i konsistensen, men är helt OK för övrigt. Jag tog LF smör - och den lagrade parmesanosten är ju laktosfri - men om du vill göra en helt mjölkfri variant tar du mjölkfritt margarin, någon alternativ yoghurt, och hoppar över osten.
3 dl bovetemjöl
120 g smör eller mjölkfritt margarin
120 g smör eller mjölkfritt margarin
2 krm bakpulver
1 krm salt
2 tsk fiberhusk
1 krm salt
2 tsk fiberhusk
½ dl grekisk eller turkisk yoghurt, alternativt sojabaserad crème fraiche eller sour cream
1 msk vatten
1 msk vatten
ca 3/4 dl pesto i valfri smak - vanlig, tomat, eller på kronärtskocka
ca 30 g färskriven, långlagrad parmesan
2 tsk torkad, smulad oregano
Blanda mjöl, salt, husk och bakpulver i matberedaren. Tillsätt kallt smör i kuber, och kör smuligt.
Tillsätt yoghurt och vatten, och kör snabbt ihop till en deg. Låt "sätta sig" i 10 minuter innan du tar upp degen på bakbordet.
Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper till en tunn platta, ca 22 x 30 cm.
Låt oljan från peston rinna av lite i en sil så det inte blir så rinnigt.
Låt oljan från peston rinna av lite i en sil så det inte blir så rinnigt.
Bred ut peston ända ut i kanterna på kortsidorna, men lämna ca 1 cm fri på varje långsida.
Strö över parmesan och krydda.
Rulla ihop med bakpapperet som stöd, och rulla in hela rullen i bakpapper. Lägg i en plastpåse, och förvara i frys. Ta fram rullarna medan ugnen värms upp.
Skär försiktigt rullarna i halvcentimetertjocka skivor. De är lite sköra och kan gå sönder, men är lätta att laga och forma till. Grädda i 225 graders ugnsvärme ca 7 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar